Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Компютърджия ще доставя препарати за потвърждаване на чумата по овцете

Фирмата на 28-годишен е създадена след откриването на болестта и се оказа единствена с право да внася търсените продукти

7 коментара
Компютърджия ще доставя препарати за потвърждаване на чумата по овцете

Наскоро регистрирана компютърна фирма спешно ще достави на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) препарати за потвърждаване на диагнозата за чума по овцете и козите за над 336 хил. лв. без ДДС. Това е видно от регистъра на обществените поръчки. Новината разпространи първо сайтът agronovinite.com.

Процедурата - договаряне без предварително обявление, е открита на 31 юли 2018 г. За участие е поканена само фирмата "Глобул Вижън 2018" ЕООД. Компанията е единствената на територията на страната с оторизация от френския производител "ID VET" да предлага нужните диагностични препарати, става ясно от мотивите за избора ѝ.

Компанията на политически ангажирания младеж

"Глобул Вижън 2018" е създадена на 29 юни – осем дни след като БАБХ обяви официално, че е открито първото огнище на чума по дребните преживни животни в село Воден, община Болярово и ден преди директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев да издаде заповед за изтребването на животните след откриване и на второ огнище в село Кости, община Царево.

Предметът на дейност на компанията няма нищо общо с ветеринарно-медицинската дейност. "Глобул Вижън 2018" се занимава с продажба на компютри, хардуер, периферни устройства, електронно офис оборудване и софтуерни продукти, ремонт, поддръжка и рециклиране на компютри, изграждане и поддръжка на компютърни информационни системи, програмиране, консултации в областта на информационните технологии, както и всички други дейности и услуги незабранени от закона, е посочено в Търговския регистър.

Собственик на компанията е 28-годишният Никола Явахчов. Той фигурира като член на секционна избирателна комисия в Овча купел, но не е посочено от квотата на коя политическа сила.

Адресът на компанията е в столичния квартал "Сухата река" бл.18, вх. Г, ет.14. Не са посочени телефон за връзка и електронна поща на компанията, каквито са нормативните изисквания. Установяването на връзка с 28-годишният младеж е невъзможно.

Уставният капитал на "Глобул вижън 2018" е 500 лв., а поръчката, която трябва да изпълни е за 336 184.80 лв. без ДДС.

Според Търговския регистър дружеството е вписано в съда на 6 юли 2018 г. и само за месец "Глобул вижън 2018" е успяла да получи оторизация от френската фирма производител на диагностични препарати.

Мотивите за избор на "Глобул вижън 2018"

"Изборът на процедура е обусловен от необходимостта от неотложно възлагане на поръчката, наложено от изключителни обстоятелства, и не е възможно да бъдат спазени сроковете, включително съкратените, за открита, ограничена процедура или състезателна процедура с договаряне", посочва в мотивите на решението си БАБХ за откриване на процедурата.

Спешните мерки се налагат, заради "извънредната и усложнена епизоотична обстановка в страната по отношение на болестта чума по дребните преживни животни и нейното бързо разпространение в страната през юни и юли 2018 г.", мотивира се БАБХ.

Държавната агенция оправдава бързите си действия и с това, че чумата по дребните преживни животни е силно заразна, предава се бързо, има агресивно развитие, висока смъртност, може да застраши националната сигурност и затова се препоръчва "радикално унищожаване с всички произтичащи процедури".

Потвърдена ли е чумата?

Въпреки твърденията на шефа на БАБХ д-р Дамян Илиев и на всички държавни органи, че чумата по овцете и козите е потвърдена както от българска, така и от френска лаборатория в мотивите за избора на процедура е посочено, че "лабораторното потвърждаване на диагнозата е задължително".

Ето и точния цитат:

"Съгласно научно становище на Центъра за оценка на риска по хранителната верига, относно "Оценка на епизоотичната ситуация в РБ във връзка с възникналите огнища на заболяването чума по ДПЖ и бърза оценка на риска", актуализирано към 19.07.2018 год., лабораторното потвърждаване на диагнозата е задължително. Поради това и съобразно използваните методи за лабораторна диагностика - конвеционален RT-PCR, ELISA и real time RT-PCR, е необходимо незабавно доставяне на диагностикумите, предмет на настоящата обществена поръчка."

Какво ще достави компютърната фирма?

Предметът на обществената поръчка включва извършването на доставки на диагностични ветеринарномедицински средства за чума по дребните преживни животни, за нуждите на Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ).

Това са ЕЛАЙЗА диагностичен кит за откриване на антитела срещу вируса на чума по дребните преживни животни - 39 360 дози с прогнозна стойност 251 116.80 лв. без ДДС.

Компанията трябва да достави и ЕЛАЙЗА диагностичен кит за откриване на антиген на вируса на чума по дребните преживни животни - 1920 дози с прогнозна стойност 25 248 лв. без ДДС.

"Глобул Вижън 2018" ще достави и набор от китове за диагностика на чума по дребните преживни животни чрез метода на полимеразно-верижна реакция (PCR) в реално време - 2000 дози с прогнозна стойност 59 820 лв. без ДДС.

Аргументите на БАБХ

От агенцията по храните обясниха, че са поканили компютърната фирма, тъй като тя единствена у нас е разполагала с предоставено на 1 август пълномощно от френския производител на необходимите препарати за диагностика. Не става ясно обаче как поръчката е обявена на 31 юли за договаряне с тази фирма, която реално към онзи момент не е имала необфодимите документи, че може да осигури доставките. Реално тя ги е получила на следващия ден.

Ведомството обясни още, че при появата на чумата по дребния добитък не е разполагало с никакви диагностикуми за изследване на болестта. Затова се е наложило спешното възлагане на обществена поръчка за доставка. В същото време лабораториите на БАБХ са работили отчасти с диагностикуми, дарени от Европейската комисия, но в малки количества, а в началото на юли – когато драмите с чумата бяха в разгара си, Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт НДНИВМИ е закупил неголямо количество китове за диагностика от "Лабор Диагностик“. Това дружество, регистрирано по Закона за задълженията и договорите, е имало договор за доставка, но само на два вида от необходимите препарати за диагностика.

Така се наложило купуването на нови китове, които се оказват единствените регистрирани за диагностика на чумата по дребните преживни животни за ползване у нас

Агенцията обяснява още, че проверката ѝ в Търговския регистър на "Глобул Вижън 2018“,  ЕООД установила, че извършва и "всички дейности и услуги, незабранени от закона“, която явно е било основание да се даде немалката за фирма на едва един месец.

Основният мотив на БАБХ е, че "Глобул вижън 2018“ ЕООД фигурира в българския регистър и има пълномощно от производителя да продава тези продукти.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Знайко
  #7
 2. tim
  #5
 3. tim
  #4

  Не става въпрос за незнание, а за ДАЛАВЕРА. Крадат хората, не си поплюват. Как изведнъж сума ти лекари станаха милионери.

 4. Калико Джо
  #3
 5. Нато Натов
  #2

  Много интересна далавера. Щото представител на ID.VET за България, а и за Румъния, Сърбия, Хърватия, Словения, Унгария е фирмата NOACK & CO GMBH Auhofstraße 190 1130 Vienna Austria . И БАБХ няма как да не е знаела това. И сега ако тази схема се реализира, юнакът ще купи от австрийския представител и ще препродаде на БАБХ, вераятно срещу скромна комисиона.

 6. проЗ въпроЗ? Дал тез тестове ще реагират на жива ваксина, или ДА? ЩЩото за 40 и повече дни, ни едно животно НЕ Е умряло. Което значи, че чума НЯМА! Чума е само демокрацията!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам