Компютърен проблем приземи “Луфтханза“

Няколко полета на немската авиокомпания “Луфтахназа“ бяха отменени, а стотици други по цял свят отложени поне с час заради пробив в работата на централния сървър на превозвача, предадоха световните агенции в сряда.

Компанията засега не знае колко пътници са били засегнати от компютърния проблем, но уверява, че загубите от него не са големи.

Програмната грешка възникнала около 3.40 часа местно време при обичайното обновяване на софтуера, като причините за появата ѝ засега са неизвестни. Това обаче затруднило регистрацията на багажа на пасажерите и придвижването му,.

От компанията уверяват, че проблемът е отстранен и сървърът трябва да влезе в строй до полунощ, като в четвъртък сутринта се върне нормалният график на работа.

Едночасовите закъснения на полетите заради ръчното регистриране на багажа са засегнали почти всички 200 летища, на които работи превозвача.

Не за първи път авиоиндустрията страда от непредвидимо поведение на компютрите. Преди година тяхна жертва стана лондонското летище Лутън, където имаше пробив в авиодиспечерския център и полетите бяха насочени към Хийтроу и нарушиха и неговия график. Сериозни софтуерни главоболия имаха през миналата година и диспечерите в 30 американски аеропорта. Това лято компютърен проблем, но с регистрацията на пътниците и товарите, парализира работата на най-голямото летище в Япония.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?