Компютърни знания ще трябват за 90% от професиите само след пет години

До 2020 г. близо 90% от професиите ще изискват някаква степен на компютърна грамотност, каза Дон Грантъм, президент на "Майкрософт" за Централна и Източна Европа по време на първия ден на технологичната конференция Indeed we can (Наистина можем), започнала във вторник в София.

Грантъм и изпълнителният директор на "Майкрософт България" Петър Иванов акцентираха в лекциите си върху важността за достъп до технологии от възможно повече хора по света. За улесняването на този достъп компанията ще инвестира в близките години над 75 млн. долара.

Държавата трябва да се управлява като компания и да третира гражданите си като свои клиенти, каза Майкъл Кьоглер, генерален мениджър на регион Multi-country, Централна и Източна Европа. Подкрепата за бизнеса в някои случаи означава и просто да не му се пречи, допълни той, припомняйки случая с "Юбер“, най-голямата такси компания в света, която не притежава дори един автомобил.

Той разкри още, че до 2019 г. всички доставчици на „Уол-Март“ (най-голямата верига хипер-маркети в САЩ) ще са задължени да доставят продуктите си с чип, който ще може да бъде "прочетен“ от например интелигентно огледало, предлагайки на потребителя да сложи и вратовръзка към костюма си. На летището в Дубай това е вече факт и витрините предлагат на пътниците да закупят подходящи за тях стоки с намаление, разказа Кьоглер.

Джейсън Берес, вицепрезидент продуктов мениджмънт от Инфраджистикс, представи пред българската публика значението на термина Internet of Things (Интернет на Нещата). Така например, в асансьорния бизнес, ако дадено съоръжение забележи проблем, изпраща съобщение до техническата поддръжка или само поръчва необходимата резервната част.

Представени бяха още и очилата ХолоЛенс (HoloLens), отговорът на "Майкрософт" към Гугъл Глас (Google Glass). С тяхна помощ потребителите стават с лекота и създатели на света около тях, посредством холограми.

Като пример за стартиращи (Starup) приложения, успешно интегрирани в ежедневието, бе посочено словенското ADORA, подпомагащо работата на хирурзите, давайки им възможност да прегледат досието на пациента с движение на ръцете си, без да се налага да докосват замърсени повърхности.

Относно безплатната надстройка до Уиндоус 10, от "Майкрософт" казаха, че няма "уловка“ и наистина е безплатна. Целта на компанията е да набере критична маса потребители, ползващи новите мулти-платформени приложения, работещи на всички устройства с Уиндоус без значение смартфон или настолен компютър.

Лекциите в двата дни на технологичната конференция са разделени на четири панела – бизнес, технологичен, образователен и публичен. Всяка лекция е с продължителност от около 50 минути и в края ѝ има възможност за въпроси към гост-лектора.

Споделяне

Още от Общество