Комуналните фирми търсят помощ от ЕС и ЕП заради “Столипиново”

Комуналните фирми търсят помощ от ЕС и ЕП заради “Столипиново”

Три фирми за комунални услуги в Пловдив набелязаха в понеделник мерки за решаване на фирмените и социалните проблеми в ромския квартал “Столипиново”, за които обаче ще се търси подкрепата и на общината, областната администрация, правителството и дори на Европейския съюз и Европарламента. Това стана на кръгла маса, в която участваха австрийската фирма EVN, собственик на електроразпределителното и електроснабдителното дружества, която има подкрепата на австрийското правителство, ВиК-Пловдив и фирмата за уличното осветление в града “Обелос”.

Ромите в “Столипиново” дължат за ток 12,1 млн. лв., които не са плащани от години и събираемостта им е едва 3 процента, но опитите на EVN да реши проблема с режим на тока удариха и коректни клиенти, заради което компания бе атакувана в комисията за дискриминация. Затова сега компанията ще предложи на всички длъжници индивидуални планове за изплащане на борчовете, като в същото време ще започне подмяна на мрежа и електромери, за да гарантира доставките и да осуети опитите за кражба на електроенергия. За целта EVN ще инвестира 3 млн. лв.

От ВиК-Пловдив се оплакаха, че в квартала редовно се трошат водомерите или се манипулират уредите, изграждат се отклонения за павилиони и заведения нелегално. Това влошава налягането до последните етажи на сградите, отделно дружеството реализира 15 на сто загуби. Там, където има канализация в “Столипиново”, тя е в такова състояние, че все едно я няма, защото е в ужасно състояние заради неправилната поддръжка, посочват от дружеството. Това налага почистването, ремонт на мрежата за отпадни води и подмяната ѝ на много места, като за целта са нужни около 100 000 лв. В тази сума не е предвидено водочерпене, дезинфекция и подмяна на вътрешната сградна канализационна мрежа в квартала, където живеят между 35 и 40 хиляди роми, посочиха от дружеството.

Общинската фирма за улично осветление в Пловдив пък директно си призна, че не прави нищо за изграждането на нови лампи и едвам смогва да възстанови повредите и не смята да оправя уличното осветление там, където стълбовете са в недопустима близост до къщите или попадат в гаражни клетки и има възможност за незаконно ползване на ток.

Ютилити компаниите отчетоха, че проблемът “Столипиново” излиза извън сферата на частните корпоративни интереси и трябва да се намери решение, което да е приложимо  не само за пловдивския ромски квартал, но и за цяла България. В специално подписана декларация те поставят въпроса и с престъпността, безработицата, необразоваността и здравния статус на населението в “Столипиново”, който се отнася и за други градове в България, а и за ромското население в целия Европейски съюз, което се равнява на 10 млн. жители в общността.

Това е огромен човешки потенциал, който поради неглижиране или прилагането на половинчати мерки, насочени единствено към усвояването на европейски фондове без търсенето на конкретни резултати, може да бъде подтикнат в асоциална посока и да се превърне в трудно решим проблем от първостепенно естество за целия ЕС, в една европейска „бомба със закъснител”,  пише в декларацията.

Става дума за население, равно на една европейска страна, при което болшинството домакинства разчитат изцяло на социалното подпомагане, няма достъп до качествено медицинско обслужване, има най-високата детска смъртност и изключително развита мрежа за разпространение на дрога, трафик на деца и жени с цел проституция и търговия с новородени, посочват компаниите, които очакват и други заинтересовани дружества да се включат в инициативата.

За нея ще се търси и подкрепа от ЕС, като преди това ще се иска съдействието на правителството, Народното събрание и омбудсмана на България  за оформянето на пилотен проект за интеграцията на ромите, който да потърси финансиране от Европейската комисия и по този начин да стане модел за Европейския съюз.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?