“Комуникативните умения” ще определят заместника на Вальо Топлото

Петима кандидати останаха да се състезават за място в Съвета на директорите на “Топлофикация - София”, съобщи в понеделник председателят на Столичния общински съвет (СОС) Владимир Кисьов (СДС). Общинската комисия от 11 души отся тези хора сред 23-мата подали документи за поста. Двама от т.нар. шортлиста на кандидатите в момента работят в дружеството, а един преди време е работил там.

В петък председателят на градския парламент обяви, че кандидатурите са 22, но четири дни по-късно призна, че е сбъркал при броенето.

По план на 10 януари комисията трябва да проведе последното устно събеседване с Любомир Кичев, Петър Илиев, Стоян Тодоров, Огнян Ничев и Васко Михов и да излъчи достойния ръководител, който да замести в дружеството арестуваните в последните шест месеца членове на борда Валентин Димитров и Георги Рогачев. Според Кисьов и петимата отговарят на изискванията.

В същото време главният секретар на общината Росен Желязков даде заявка, че добрите комуникативни умения по време на събеседването ще играят решаваща роля за избора на новия шеф в “Топлофикация - София”.

“Не е малка възможността избраният кандидат да стане впоследствие и изпълнителен директор на дружеството. Все пак това ще е лицето на “Топлофикация” и освен добро CV, той ще трябва да притежава и умение да общува както с медиите, така и с потребителите на услугата”, обясни Желязков.

Останалите изисквания са висше инженерно или икономическо образование, поне 10 година стаж в тази сфера, от които поне 3 години да са в големи компании, както и ръководен опит.

Росен Желязков определи провежданата процедура като “свободен конкурс”, който не се припокрива с процедурите за избор, описани в действащото законодателство. Причината за това е, че общината ще представи само номинация за член на борда, която трябва да бъде одобрена и от Общото събрание на акционерите в дружеството.

На 11 януари комисията ще представи номинацията пред СОС. В нея влизат 7 представители на СОС – по един от всяка политическа група, председателят на съвета Владимир Кисьов, кметът Бойко Борисов, Росен Желязков и Юлия Ненкова. Ден след като номинацията бъде приета от градския парламент, ще се постави и пред Общото събрание.

Ако Овчаров не хареса човека, ще преговаряме

Фактът, че двама от достигналите до финалния етап в “свободния конкурс” работят и в момента в “Топлофикация – София” не притеснява Владимир Кисьов. При обявяването на конкурсната процедура в края на декември министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП) заяви, че няма да подкрепи за поста хора, заемали ръководен пост в дружеството.

В същото време обаче Петър Илиев и в момента е зам.-изпълнителен директор в компанията. Бивш шеф е и на ТЕЦ – София. Другият кандидат Любомир Кичев работи в компанията от 30 години, но не е заемал ръководна длъжност. Третият кандидат Стоян Тодоров е минал за кратко през дружеството, а в момента в главен секретар на Агенцията за енергийна ефективност.

Другите двама съответно Огнян Нечев и Насков Михов в момента са ръководители на сектор в “ЧЕЗ България” и член на ръководството на “Информационно обслужване” АД.

“Ако министерството не хареса някоя от номинациите и не я подкрепи, ще поискаме среща с г-н Овчаров”, обясни Кисьов и даде да се разбере, че преди това кандидатури няма да се съгласуват.

Общината държи 58 процента от капитала на “Топлофикация - София”, а останалите 42 процента са собственост на ведомството на Овчаров. Въпреки това при назначаването на хора в Съвета на директорите, Столична община се нуждае от подкрепата на Овчаров, защото тези решения се вземат с 2/3 от гласовете.

Същото се получава и при избор на изпълнителен директор. За да бъде подкрепено конкретно име в негова полза трябва да гласуват 4 от 5-те членове на Съвета на директорите. СО има само трима членове в борда.

От “Московска” 33 все още не отхвърлят възможността Румен Овчаров да лансира и свой човек за поста.  

Споделяне

Още от България