Комунист подкрепи десен кандидат срещу социалист

Комунист подкрепи десен кандидат срещу социалист

Изборите за кметския пост в Благоевград продължават да дават своя огромен принос към станалата твърде колоритна българска политическа среда. В сряда бившият шеф на Областния комитет на БКП в града, убеден комунист и досегашен кмет на общината Лазар Причкапов декларира своята подкрепа към “десния кандидат” за кметския пост Радослав Тасков.

Тасков бе председател на Общинския съвет в Благоевград. Той се яви на вота като независим кандидат, подкрепен от коалиция “Демократичен алианс”, в която влизат ”ДСБ, СДС, ССД, БЗНС, ”Движение нашия град”, ”Камара на експертите”, ”Гергьовден” и “Атака”. Тасков води с 28.26 процента след първия тур и ще се яви на балотаж срещу кандидата на БСП Костадин Паскалев, взел 26.35 процента.

От битката изпаднаха издигнатия от ГЕРБ банкер Кирил Пендев (17.36 процента) и Причкапов (15.74 процента).

Само два месеца преди изборите Тасков бе градски координатор на партията на Бойко Борисов в града. Той я напусна с шумен скандал след като разбра, че Борисов е предпочел Пендев за кандидат-кмет на ГЕРБ.

 “По редица въпроси с г-н Тасков имахме труден диалог и конфликти през изминалите 4 години. С общи усилия обаче постигнахме трайна финансова стабилност за общината, нещо, което не бе факт по време на предишното управление”, каза Лазар Причкапов, намеквайки за времето, в което Костадин Паскалев бе кмет на града.

Той мотивира своето решение с факта, че Тасков го е подкрепил за изграждането на язовир за питейна вода Ракочевица и за газификацията на Благоевград.

По думите му подкрепата няма повлече след себе си политическа обвързаност. Според него досегашният шеф на общинския съвет е по-добрият избор, тъй като е запознат с общинската тематика и “не разчита на празни обещания, раздавани с безпардонен тон или преписване на чужди заслуги, както и отричане на чуждите постижения”.

Само преди ден и Бойко Борисов заяви своите намерение да се пришие към Радослав Тасков и обясни, че може и да го подкрепи въпреки скандалите. Той призна, че ГЕРБ са допуснали грешка, като са подкрепили Пендев след като очевидно Тасков се ползва с по-голямо доверие в града. Борисов заяви, че ще има среща с настоящия водач за балотажа. Целта била кандидатът да му поднесе уверенията си, че не е зависим от партиите, които стоят зад него.

Споделяне

Още по темата

Още от България