Комунисти нападат Първанов, искат изтегляне на контингента ни от Ирак

Незабавно изтегляне на българските войски от Ирак поискаха БКП "Георги Димитров", Комунистическата партия на България, ПК "Екогласност", Зелената партия в България и още няколко организации в декларация, предадена днес на Народното събрание.

Според документа съдбата на двамата похитени българи в Ирак има своите обяснения в "осъществяваната от българските управляващи среди престъпна и антинационална политика", а "предприетата от група държави, начело със САЩ, война срещу Ирак, и последвалата окупация на тази страна са лишени от всякакви правни и фактически основания".

Имахме всички основания за изтеглим войските си и без това, но сега още повече - за да спасим един човешки живот, каза пред журналисти почетният председател на Българския антифашистки съюз Велко Вълканов.

Българското правителство, парламентът и президентът са виновно причастни към иракската трагедия, при която жертвите на войната достигат десетки хиляди, а последиците за иракския народ са неизмеримо тежки, пишат протестиращите.

Те искат управляващите да се извинят на иракския и на българския народ за "причинените жестоки човешки и материални жертви" и да подадат оставки, а ръководствата на парламентарно представените партии да понесат отговорност "като първоносители" на тази политика. Настоява се да започне разследване за извършени от български граждани престъпления срещу мира и човечеството.

Декларацията е подписана и от Стефан Гайтанджиев от името и на ПК "Зора", Българската работническа партия /к./, Обединената партия на пенсионерите в България, Отечествената партия, РМД "Че Гевара", Движението за съпротива 23 септември, Дискусионния клуб "Южен парк", Българския социален форум, ИО "Звезда, наречена България", Сдружение "Хелзинкски наблюдател", Съюза на българските антиглобалисти, ОСПБ Движение за мир и неутралитет, Сдружението на генералите и офицерите от запаса в БСП, ОРПС, Националния клуб по идеологическите въпроси в България, ОБКП.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: