Комунисти откриха паметник на Сталин в украинския град Запорожие

Паметник на Сталин беше открит тържествено в украинския град Запорожие. това стана лроени дни преди честването на 65-ата годишнина от 9 май - края на Втората световна война, честван широко в Русия като Ден на победата, а в ЕС - като Деня на Европа.

На церемонията в Запорожие присъстваха около 1000 бивши военни, пенсионери и комунисти, които носеха портрети на съветския диктатор и развяваха червени знамена.

Паметникът представлява бюст на Сталин, разположен върху пиедестал. Той е висок 2.5 метра и се намира пред местния офис на Комунистическата партия.

Откриването на паметника става броени дни преди честването на 65-ата годишнина от победата на Съветската армия над нацистите.

В края на април новият украински президент Виктор Янукович, известен с проруските си убеждения и политика, беше запитан за инициативата по откриването на паметника. Той каза, че жителите на града сами трябва да решат по демократичен път дали да имат подобен монумент.

На церемонията по откриването на бюста на Сталин имаше и около 200 души, които протестираха, но бързо бяха разгонени от привърженици на комунистическата партия, които започнаха да ги замерят с яйца.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?