Комунистите спечелиха изборите в Молдова

Комунистите спечелиха изборите в Молдова

На проведените в неделя в Молдова парламентарни избори представителите на партията на комунистите спечели 49.91% от подадените гласове, което ѝ осигури абсолютно мнозинство от 62-63 места в 101 местния парламент, предаде в понеделник РИА Новости, като се позова на данните на централната избирателна комисия.

Според местното законодателство изборният резултат дава възможност на комунистите не само да имат абсолютно мнозинство, но и сами да изберат президент на републиката, тъй като изборът на държавен глава е непряк и се извършва от парламента.

За да бъде валиден изборът, новият президент трябва да получи най-малко 61 гласа, които комунистите ще имат в следващия парламент.

Действащият президент на Молдова Владимир Воронин е лидер на комунистическата партия. Той обаче не може да се кандидатира за нов президентски мандат, защото вече е бил два мандата държавен глава. По време на предизборната кампания Воронин заяви, че остава в голямата политика. Според наблюдателите той може да заеме премиерския пост, да стане председател на парламента или най-малкото да оглави парламентарната фракция на компартията.

Освен комунистите в парламента влизат още три партии – либералната (12.91%), либерално-демократичната (12.23%) и съюз "Наша Молдова" (9.88%). Трите партии са в опозиция. Техни представители нееднократно заявяваха, че са готови на масови протести, ако резултатите от изборите бъдат фалшифицирани.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?