"Комунистката" Фрида Кало се озова в центъра на дебата за унгарската културна политика

Фрида Кало
Шестдесет и четири години след смъртта ѝ, личният живот и политическите убеждения на Фрида Кало станаха обект на дебат в Унгария.
 
Десен проправителствен вестник разкритикува получилата голяма популярност изложба на нейни творби в Унгарската национална галерия в Будапеща за "рекламиране на комунизма". 
 
Тези критики представляваха част от широкия национален дебат за културата и културната политика, откакто премиерът националист Виктор Орбан спечели трети пореден мандат през април.
 
Привържениците на Орбан и проправителствените журналисти твърдят през последните месеци, че след като Орбан спечели още един силен мандат, сега е време за пренасочване на културата към консервативните ценности, за да се прекрати, по думите им, господството на левичарско-либералните творци.
 
В статия на десния вестник "Модяр идок" от 14 юли, озаглавена - "Така се рекламира комунизмът с държавни пари", изложбата на Кало беше коментирана наред с други галерии, творци и изложби.
 
"Няма да повярвате, но Троцки пак се появи в Будапеща, този път от леглото на Фрида Кало", написа вестникът, визирайки интимната ѝ връзката с Лев Троцки, ключова фигура в завземането на властта от болшевиките в Русия, по време на по-късното му изгнание в Мексико. Троцки беше убит през 1940 г.
 
Кало се присъедини към комунистическата партия на Мексико и за нея също се твърди, че е украсявала таблата на леглото си с портрети на комунистическите лидери Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин и Мао, според мексиканския Музей на Фрида Кало.
 
Изложбата на Кало, международният мюзикъл "Били Елиът" и редица галерийни изложби бяха подложени на критика в серия от статии на вестника.
 
Вестникът добави, че "нямало естетичен проблем" с изложбата на "мексиканската художничка комунистка", която привлича до 3 000 посетители на ден.
 
От националната галерия отказаха коментар. Кало стана един от най-известните творци на ХХ век в десетилетията след смъртта ѝ, и нейното творчеството привлича огромен интерес. 
 
Художествената изложба в Будапеща съвпада с изложбата на Кало в Музея "Виктория и Албърт" в Лондон, която акцентира върху историята на живота ѝ чрез излагане на нейни лични вещи.
 
Съживявайки дебата за културната политика, на 28 юли Орбан каза, че предстоят големи промени в тази сфера и третата му изборна победа не е "нищо друго освен мандат да изгради нова ера".
 
"Една ера се определя от културни тенденции, колективни схващания и социални обичаи. Това сега е задачата, пред която сме изправени: трябва да вградим политическата система в културна ера", каза Орбан пред стотици свои привърженици в ключова реч.
 
Правителствен говорител отказа коментар, когато беше попитан за предстоящите промени. 
 
Откакто Орбан беше избран за първи път през 2010 г., неговата партия "Фидес - Унгарски граждански съюз" пренаписа унгарската конституция, наложи контрол върху държавните медии, а бизнесмени близки до Орбан и "Фидес" изградиха империи.
 
Орбан успешно оспори западните либерални табута, спечелвайки изборите през 2018 г. със силна антиимигрантска кампания и чрез акцентирането върху важността на националната гордост и единство, и върху една "силна Унгария". 
 
Група от близо 60 творци и историци на изкуството подписаха манифест, отхвърлящ списъка с творци в "Модяр идок", заявявайки, че атаките са безпочвени.
 
През юни "Модяр идок" публикува също статия на външен коментатор, който обвини мюзикъла "Били Елиът" в Унгарската държавна опера в разпространяване на пропаганда на хомосексуализъм сред младата публика. "Били Елиът" е в програмата на операта от две години, с повече от 100 000 зрители досега.
 
Държавната опера отмени 15 от 44 представления, планирани за юни и юли.
 
Операта посочи в изявление на своята страница в Интернет, че представленията не са били отменени заради спорните публикации в печата, но отбеляза, че хората са загубили интерес към шоуто, вследствие на медийното отразяване.
 
Тамаш Фриц десен политически анализатор, който е помагал за организацията на масови митинги в подкрепа на Орбан, каза, че целта не е "да се разруши либералната култура", но да се нагоди системата, за да отразява дясното консервативно политическо господство, докато също така запазва ценностите на либералните изкуства.
 
"Автономията на отделните институции трябва да се запази, но мисля, че правителството . . . има правото твърдо и съзнателно да предпочита и подкрепя консервативното мислене, творци и произведения на културата", каза Фриц.
 
Един от начините е да се насочат повече пари за исторически филми, показващи важни страници от унгарската история, каза той.
 
"Трябва да бъде изградена консервативна култура . . . , което би показало историческата сила на унгарската нация", заключава Фриц.
 
 
По БТА. 
Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?