Комунизмът и "Кумгейт" отново скараха БСП и ГЕРБ

Комунизмът и "Кумгейт" отново скараха БСП и ГЕРБ

За пореден път опозиция и управляващи от БСП и ГЕРБ влязоха в спор на тема "комунизъм" - този път по повод учебните планове по история. За целите на спора обаче двете формации ползваха и значително по-актуални сюжети като Кумгейт и неприетата оставка на Делян Добрев. Още в началото на пленарното заседание в първия ден от новата работна седмица двете партии си организираха свада от трибуната на парламента.

Първо в декларация управляващите осъдиха поисканата от левицата оставка на министъра на образованието Красимир Вълчев, защото е отстоял решението "кървавата история на комунизма в България" да бъде изучавана от децата ни.

"Тези, които идеологизираха образованието след 1944 г., сега искат оставката на министъра на образованието заради идеологизиране на образованието. Това е някакъв виц. Сега да се прокламират като борци за деполитизация. Тези, които след 1944 г. проведоха масови чистки на учители и директори и на тяхно място назначаваха неграмотни хора без гимназиално образование, само защото са участвали в грабежите на мандри преди 9-ти септември", каза от парламентарната трибуна Галя Захариева от ГЕРБ.

"Г-н министър, другарите отляво няма как да ви го простят, в България БСП приема с гордост цялата история на Българската комунистическа партия, изпълнена с масови убийства и концлагери, унищожаване на елита", добави тя. Очевидно, отчитат от ГЕРБ, БСП има проблеми с демокрацията.

От името на ПГ на ГЕРБ Захариева декларира пълната подкрепа за министър Вълчев и неговия екип. "Няма да допуснем да се прикрие престъпното минало, историята трябва да бъде учена такава, каквато е, не може да се търси баланс между жертвите и техните палачи", се казва още в текста на декларацията.

В последвалия отговор на БСП Валери Жаблянов посъветва ГЕРБ да премине през вътрешен катарзис, за да стигне до онази демократична чистота, за която призовава всички народни представители, тъй като ръководствата и на парламентарната група, и на самата партия били съпричастни с бившия комунистически режим.

Скандал на същата тема БСП и ГЕРБ организираха в парламента за последно по време на дебатите по вота на недоверие миналата седмица.

Този път обаче в спора бяха внесени и нови елементи. Така например БСП използва становището на КС от вторник, че неприетата оставка на депутата Делян Добрев противоречи на конституцията. От ГЕРБ пък атакуваха Елена Йончева.

"БСП нито в едно свое действие не е прибягвала и не е допускала нарушаване на конституцията като път за налагане на демокрацията", заяви Жаблянов и призовава мнозинството да не разграничава конституцията и демокрацията.

Жаблянов се върна и на неприетата оставка на Делян Добрев и вчерашното становище на Конституционния съд по казуса. ГЕРБ нарушава конституцията с намерението да се спаси "дискусионната политическа кариера на Делян Добрев", коментира депутатът от левицата.

На свой ред Добрев реагира и пак поиска Елена Йончева, която основно го атакува заради т.нар. Хасковогейт, да отговори дали е съдружник в офшорка и има ли отношение към източването на КТБ. Ако не може да отговори, да си подаде оставката, повтори вчерашната си позиция бившият енергиен министър.

По-късно в кулоарите на Народното събрание Йончева отново призова Добрев да внесе сигнал в прокуратурата, както е постъпила тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България