Кондълиза Райс: ООН трябва да е готов за действия срещу Иран

Кондълиза Райс: ООН трябва да е готов за действия срещу Иран

Съветът за сигурност на ООН трябва да е готов да предприеме действия срещу Иран, ако той не се съобрази с исканията на международната общност за ядрената му програма. Това заяви държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс в четвъртък на пресконференция в София, където участва в неофициалната среща на министрите на външните работи на НАТО.

Иранският “ядрен въпрос” доминира двудневната среща, макар да не е включен в официалната програма на срещата. Темата най-вероятно ще бъде дискутирана на  “трансатлантическата вечеря”, на която министрите ще изразяват свободно своите мнения, предаде Асошиейтед прес.

Американският държавен секретар Кондълиза Райс вероятно ще се опита да намери допирни точки със съюзниците от НАТО, преди в петък да изтече крайният срок, който Съветът за сигурност на ООН постави на Иран за спиране обогатяването на уран.

Докато течеше пресконференцията на Райс в София, президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад заяви, че “никой” не може да накара страната му да се откаже от ядрената си технология.

По същото време Кондълиза Райс заяви в българската столица, че е "твърде малко вероятно" Техеран да се съобрази с международните искания да преустанови обогатяването на уран.

"САЩ смятат, че ако иска да запази авторитета си, Съветът за сигурност трябва да предприеме действия", подчерта тя.

На въпрос дали американските военни бази на българска територия биха послужили за евентуални действия на Вашингтон срещу Техеран, Кондълиза Райс каза, че все още не са изчерпани дипломатическите средства, с които Иран да бъде принуден да се съобрази с мнението на международната общност.

Съветът за сигурност на ООН е най-важният фактор, който ще вземе окончателното решение, посочи Райс. Президентът на САЩ разполага с всички варианти на бюрото си, но се надява, че въпросът ще бъде решен по дипломатически път, добави държавният секретар.

САЩ, Франция и Великобритания смятат, че ако Иран не съобрази с поставения срок, те ще настояват за принудителни мерки, независимо от обструкциите на Русия и Китай – другите две страни с право на вето в Съвета за сигурност.

Трите западни държави също така предупредиха, че неизпълнението от страна на Иран може да доведе до санкции, предаде Асошиейтед прес.

Руският външен министър Сергей Лавров ще се присъедини към срещата на НАТО в петък.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предложи в четвъртък на САЩ и Иран да пристъпят към преки, макар и неофициални преговори за намиране на изход от кризата с иранската ядрена програма, предаде Асошиейтед прес.

Щайнмайер добави, че такива преговори биха могли да започнат, ако Техеран приеме предложението на Вашингтон за преговори за обстановката в Ирак.

София - международна столица

България, която се присъедини към НАТО през 2004 г., за пръв път е домакин на форум на НАТО от подобен мащаб.

Това е много важно признание за България и ролята ѝ в Алианса до сега и ще постави София в центъра на политическите събития на картата на света, коментира българският външен министър Ивайло Калфин.

Общо 34 делегации пристигнаха в София за участие в срещата, която е под председателството на генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер.

26 са делегациите на страните от Алианса, 6 – на държави от ЕС, които обаче не са членки на НАТО, плюс делегация на Русия и на Украйна. Във форума участват и представители от щабквартирата на Организацията на Северноатлантическия пакт, както и върховният представител на ЕС за външна политика Хавиер Солана.

Това е втората подобна среща в историята на НАТО. Първата се проведе миналата година във Вилнюс, Литва. Идеята на неформалния форум е темите се обсъждат в по-тесен кръг и по-свободно без да се приемат важни политически документи. Срещата в София има за цел да подготви срещата на върха на НАТО, която ще се проведе през ноември в Рига.

В София няма да бъдат вземани решения за разширяването на НАТО

Откривайки форума в НДК, генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер отбеляза, че в момента България се бори с ужасни наводнения. Проявяваме съчувствие и пожелаваме успех в справянето с тази трудна задача, каза Схефер.

По думите му основна тема на срещата са глобалните партньорства на НАТО и по-широкият процес на евроатлантическа интеграция. Предстои да разгледаме отношенията със страните, които имат планове за действие за членство в Алианса - Албания, Македония и Хърватия, каза Схефер. Той добави, че ще бъде направен преглед и на резултатите от засиления диалог с Украйна и стремежа на Грузия за сближаване с НАТО.

През ноември на срещата в Рига страните, които се стремят към членство, ще очакват сигнал от съюзниците на Алианса, каза Схефер и добави, че този сигнал ще зависи от свършената работа.

В София няма да бъдат взети решения за конкретни времеви рамки и конкретни държави. Според Схефер за получаване на покани за членство на предстоящия форум в Рига ще е рано, но страните ще получат сигнал. Когато те бъдат готови, ще има готовност и НАТО, добави Схефер.

В четвъртък външните министри ще се обсъждат политическият аспект на мисиите и операциите на НАТО. Внимание ще бъде отделено на Афганистан, където скоро Алиансът ще разполага с 15 хиляди души в условията на големи предизвикателства, посочи генералният секретар на пакта.

Ще бъде разгледана също ролята на НАТО в Косово в светлината на продължаващите разговори за бъдещия статут на областта. Ще се обсъжда и по-нататъшната подкрепа на Алианса в Дарфур.

Външните министри ще разговарят с първия дипломат на Украйна Борис Тарасюк, с когото ще обсъдят развоя на политическите събития в Украйна след изборите там и стремежът на страната за членство в НАТО.

Членството в НАТО е преди всичко въпрос на изпълнение на критерии, заяви на пресконференцията в четвъртък американският държавен секретар Кондълиза Райс. По думите ѝ, вратата на НАТО остава отворена, а правителството и народът на Украйна трябва да решат дали искат да извървят пътя на реформите.

На среща с руския външен министър Сергей Лавров ще бъде направен преглед на сътрудничеството и на приоритетите в отношенията между НАТО и Русия. Схефер изрази удовлетворението на страните от Алианса от неотдавнашното подписване на споразумение за изтегляне на руските сили от Грузия.   

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин каза в приветствието си при откриването на форума, че НАТО има нужда от куража и устойчивостта за извършване на необходимите му реформи. стратегическата роля на съюза.

Ивайло Калфин посочи, че сегашният свят е изправен пред рисковете на тероризма и затова НАТО трябва да продължи целенасочено своите усилия в рамките на трансформацията си, които са продиктувани от общите интереси и демократичните ценности.

Неформалната среща на НАТО е отразявана от над 500 журналисти от цял свят.

Три хиляди полицаи охраняват форума. Блокирани са районът около НДК, където се провежда срещата, околните улици, както и част от столичните хотели, където са отседнали гостите. Ангажирани са части от охранителната полиция към СДВР, и Дирекцията Национална служба полиция. Близо 1000 полицаи са извикани от други градове в страната.

С охраната са ангажирани още НСО и Военновъздушните сили

Споделяне

Още по темата

Още от България