Кондълиза Райс предупреди Иран със санкции на ООН за ядрената му програма

Съединените щати все още се надяват да бъде постигнато дипломатическо решение на кризата, предизвикана от иранската ядрена програма. Вашингтон обаче не е поставил крайна дата или график за водените от европейските държави преговори с Техеран. Това заяви в сряда американският държавен секретар Кондълиза Райс, цитирана от Франс прес.

"Не, не сме поставяли краен срок", отговори Райс на въпрос колко време е готов Вашингтон да даде на европейците да продължат преговорите си с Иран. Тя допълни, че иранците знаят какво да правят и подчерта, че не трябва да им бъде позволено да се сдобият с ядрено оръжие под прикритието на ядрена програма за граждански цели.

Райс говори на пресконференция след среща с колегите си от НАТО в Брюксел.

"Иранците трябва да разберат, че ако се откажат от предложенията на европейските страни относно собствената си ядрена програма, ООН ще бъде принудена да приложи санкции", подчертала Райс в интервю за Фокс нюз. Тя добавяйки, че "преговорите с европейците не могат да се водят на фона на ядрени разработки".

На пресконференцията държавният секретар подчерта, че Вашингтон води консултации с ЕС за начина, по който се водят преговорите и за постигнатите резултати. Тя допълни, че САЩ подкрепят намирането на дипломатическо решение на кризата, но подчерта, че президентът Джордж Буш не изключва нито един от възможните варианти за уреждането ѝ.

Миналата година Великобритания, Франция и Германия предложиха на Иран да се откаже от разработките в замяна на някои отстъпки. САЩ смятат, че Техеран може да бъде разубеден чрез политически натиск.

Миналия вторник британският премиер Тони Блеър застъпи мнението на президента на САЩ Джордж Буш, че Иран се явява основен спонсор на международния тероризъм, и призова Техеран да изпълни задълженията си по неразпространението на ядрено оръжие.

В отговор представител на Иран заплаши с излизането на страната от преговорите за ядрена програма.

В сряда, след изявленията на Райс, германският канцлер Герхард Шрьодер подчерта, че кризата около иранската ядрена програма трябва да бъде решена по-скоро с преговори, а не с отправяне на военни заплахи срещу Техеран, предаде Асошиейтед прес.

На митинг на Социалдемократическата партия Шрьодер отбеляза, че Германия, заедно с Франция и Великобритания, се надява да убеди Иран да се откаже от обогатяването на уран в замяна на икономическа помощ от Европа.

"Искаме да помогнем на Иран, искаме икономическо сътрудничество, но не и военна намеса", подчерта германският канцлер.

Британският премиер Тони Блеър също изрази увереност, че напрежението около предполагаемата иранска програма за ядрени оръжия, може да бъде преодоляно по пътя на дипломацията.

Блеър подчерта, че Великобритания, заедно с Франция и Германия, продължава ангажимента си за решаване на кризата. Той допълни, че това става с пълната подкрепа на Вашингтон.

"Важно е Иран ясно да разбере, че не може да нарушава правилата на Международната агенция за атомна енергия и не може да разработва ядрени оръжия", Блеър заяви пред депутатите в Камарата на общините.

Никое иранско правителство, сегашно или бъдещо, няма да се откаже от намерението да притежава ядрена технология за мирни цели, нито от обогатяването на уран, заяви в сряда пред чуждите посланици в Техеран президентът Мохамад Хатами, цитиран от Ройтерс.

Хатами предупреди, че Техеран може да възприеме нова политика, която да има огромни последици, ако преговорите с Европейския съюз не бъдат успешни. Той обаче не уточни в какво точно ще се състои тази нова политика.

Гарантираме, че няма да произвеждаме атомни оръжия, тъй като сме против тях и не смятаме, че те са източник на сила, каза иранският президент. Той добави, че Техеран гледа на обогатяването на уран като на свое право и никога няма да се откаже от него. Хатами подчерта, че страната му е замразила доброволно тази дейност в знак на добра воля.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?