Кондълиза Райс: Това е най- обещаващият момент за Близкия изток

Израелският премиер Ариел Шарон и палестинският лидер Махмуд Абас са приели покана за среща във Вашингтон, за да обсъдят близкоизточния мирен процес, а Съединените щати ще изпратят координатор по сигурността в Близкия изток. Това съобщи в понеделник американският държавен секретар Конъдлиза Райс. "Това е най- обещаващият момент за напредъка между израелците и палестинците в последните години", каза Райс.

По време на първата си дипломатическа совалка в Близкия изток след като пое поста държавен секретар, тя обеща 40 милиона долара инвестиции в палестинските територии през следващите 90 дни.

След срещата си с Райс Махмуд Абас заяви, че е получил обещание американски наблюдатели да контролират бъдещо примирие между израелската и палестинска страна.

Кондълиза Райс приветства усилията на новото палестинско ръководство да въведе ред, както и започналите демократични преобразувания.

Срещата на Райс с избрания преди месец палестински президент се проведе в понеделник, в навечерието на среща на високо равнище между израелски и палестински представители в египетския курорт Шарм Ел Шейх.

"На утрешната среща на върха в Шарм ел Шейх трябва да се постигнат положителни резултати, които да позволят на Палестинската автономия и на Израел да се придвижат напред по пътя на уреждането на проблемите си", заяви Махмуд Абас на пресконференция в Рамала след среща с Райс.

Абас приветства "близкоизточната визия" на президента на САЩ Джордж У.Буш и подкрепата му за създаване на "жизнеспособна палестинска държава в съседство с Израел".

Късно в неделя Райс разговаря с израелския премиер Ариел Шарон. Тя призова Израел да вземе необходимите тежки решения, за да придвижи мирния процес.

Кондолиза Райс пристигна в Израел от Турция, където на вечеря с руския си колега Сергей Лавров изрази загриженост от бавния темп на демократичните реформи в Русия.

Междувременно израелският външен министър Силван Шалом заяви, че евентуално прекратяване на огъня от страна на палестинските въоръжени групировки не е достатъчно. Той настоя за по-активни действия на Палестинската автономна власт срещу тях.

Една от целите на срещата в Шарм ел Шейх е да се постигне взаимно прекратяване на огъня между израелците и палестинците и възобновяване на мирните преговори между тях.

След преговори с палестинския президент Махмуд Абас няколко палестински радикални групировки, сред които и Хамас, обещаха в края на януари да съблюдават "период на затишие" и да спрат нападенията среку израелци, припомня Франс прес.

"Едно прекратяване на огъня поставя съдбата на мирния процес в ръцете на Хамас, а не в ръцете на тези, които се стремят към мир", заяви Силван Шалом.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?