Кондълиза Райс за новия световен ред след войната в Ирак

Съветничката на американския президент по националната сигурност Кондълиза Райс съчетава в своята работа функциите на политически гуру, арбитър, посланик, частен учител, доверено лице, стратег и международен говорител. В това си именно качество на международен говорител, най-влиятелната жена в правителството на САЩ изрази пред група испански журналисти вижданията си за новия световен ред, който ще се установи след войната в Ирак. Тя очерта нова международна панорама, в която Испания съвсем не играе второстепенна роля.

В навечерието на срещата между премиера на Испания Хосе Мария Аснар и американския президент Джордж Буш след войната в Ирак Кондълиза Райс подчерта ролята на Испания като важна европейска сила, като активен защитник на резолюциите на ООН, член на Съвета за сигурност, фактор в борбата с тероризма и разпространението на оръжията за масово унищожаване.

Връзките с ЕС

Независимо от силните двустранни връзки между Мадрид и Вашингтон, Райс държеше да подчертае, че привилегированите отношения между двете страни не са несъвместими с ЕС. По нейните думи тези две връзки се допълват взаимно, защото изразяват споделени ценности.

Анализирайки напрежението, натрупано по време на подготовката за войната в Ирак, Кондълиза Райс посочи, че Франция и Германия са стари съюзници на САЩ и ще продължат да бъдат такива. Тя обаче разкритикува тенденцията трансатлантическите отношения да се превръщат в заложник на определени политически различия. Райс смята, че е несправедливо да се обвинява Вашингтон за разделението в ЕС. Според нея не САЩ са заплашили малките държави от Източна Европа, изправяйки ги пред дилемата или с нас, или против нас. Не САЩ заплашиха държави като Полша и България, принуждавайки ги да замълчат, допълва тя.

Оттук нататък е необходимо конструктивно поведение, за да бъдат заличени тези разногласия, изтъква Райс. С особена сила това важи за Съвета за сигурност на ООН и за бъдещето на Ирак. Не е сега моментът да се влиза в нещо като "теологичен" спор във връзка с разпределението на отговорностите. Съществува план за разделението на територията на Ирак на няколко сектора, като гарантирането на тяхната сигурност ще бъде поверена на САЩ, Великобритания и Полша. Остава и една отворена вратичка за включването и на други държави, по възможност в рамките на НАТО.

Оръжия за масово поразяване

Кондълиза Райс потвърди надеждите, че скоро ще бъдат намерени оръжията за масово поразяване със съдействието на самите иракчани, този път готови да сътрудничат. Във връзка с обвиненията, че част от тези оръжия се намират в ръцете на Сирия, Райс заяви, че приема за момента опроверженията на Дамаск. В същото време тя предупреди, че разпространяването на лъжи по толкова сериозни теми ще бъде сметнато за "тежка обида".

Като специалист по бившия СССР и преподавател в Станфорд, Райс смята, че е налице раждането на нов световен ред, предизвикан от падането на желязната завеса, както и от събитията от 11 септември. Анализът на историята показва, че големият успех след Втората световна война беше, че международната общност, или поне онази част от нея, която остана свободна от съветския контрол, успя да изгради институции, сътрудничество и нов и по-добър ред след 1945 г. Тази общност може да направи това и сега. Този път ценностите на демокрацията и реформите ще излязат извън Европа към места, които до този момент не са били свободни.

Промените в НАТО

Според Кондълиза Райс НАТО се адаптира твърде бързо към новите условия, независимо от предвижданията за скорошното ѝ разпадане по подобие на Варшавския договор. Съвсем друг е въпросът за ООН. Съветничката по националната сигурност смята, че ООН се нуждае от реформи и за това трябва да се работи и говори. По нейните думи, ако Съветът за сигурност не се занимава с проблеми като разпространението на оръжията за масово поразяване или тероризма, това ще означава, че тя не се интересува от истинските предизвикателства на 21 в. След 10 загубени години на безрезултатни инспекции и ембарго срещу Ирак, поуката, която си извадихме беше, че Ирак никога не трябваше да стига до това положение. Никога повече не трябва да се допуска подобна грешка.

В този ред на мисли беше неизбежен въпросът "Кой ще бъде следващият диктатор в опасност след Саддам Хюсеин?". В отговор Райс заяви, че американската администрация не разсъждава с подобни категории, а преценява нещата най-вече с оглед създадените възможности. Сред тези възможности е и съдбата на Близкия изток, създаването на независима палестинска държава в съседство с Израел и перспективите за икономическо развитие на региона. Според нея в тези времена, изпълнени с обещания за промяна, човек трябва да бъде амбициозен.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?