Кондолиза Райс отрече “нова Студена война” с Русия

Кондолиза Райс отрече “нова Студена война” с Русия
Не е лесно време за отношенията между САЩ и Русия, заяви в понеделник държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс, добавяйки, че напрежението между двете страни не може да бъде определено като нова Студена война.

“Аз не мога да хвърлям наоколо термини като “нова Студена война”, заяви Райс, цитирана от СиЕнЕн. Нейното изявление бе направено преди заминаването ѝ на двудневно посещение в Москва. Визитата се осъществява в контекста на нарастващата критика от страна на руския президент Владимир Путин към Вашингтон.

“Това са големи, сложни отношения, но не приличат по нищо на онази непоносима враждебност, която затъмняваше връзките между САЩ и СССР. Това не е лесно време в нашите връзки, но аз си мисля, че това не е време, в което се случва нещо катастрофично в тях”, заяви още държавният секретар.

По думите ѝ в някои сфери “нещата вървят добре”, а в други “нещата не вървят толкова добре”. Връзките на Вашингтон в Москва се усложнени от две основни проблеми области – разполагането на елементи от противоракетната система в страни от Централна Европа и ясно нарастващата подозрителност на Кремъл по отношение на американски намерения в световен мащаб.

Руски официални лица открито пренебрегват критиката на САЩ по отношение на защитата на човешките права и обвиняват Вашингтон, че се намесва във вътрешните работи на Русия чрез спонсорирането на неправителствени организации.

Москва обвинява САЩ и в опит за доминация в международните отношения. Още преди заминаването Райс избра по-гъвкав подход по темата за прогреса на демокрацията в Русия по време на управлението на Путин като отдаде проблемите на сложната история на страната.

“Това е едно голямо и сложно място, което в момента преживява голяма историческа трансформация. Нещата няма да се променят за една нощ, но ако трябва да сме честни, ние бихме желали нещата да се случват по-бързо, отколко те се случват, и за добро”, заяви още Райс.

Тя допълни, че ще се опита да разсее опасенията на Москва по въпроса за разполагането на ПРО в Източна Европа и плана за Косово. 

Споделяне

Още от Свят