Конен ескорт изпрати Джоко Росич в сетния му път

Каскадьори от Кино центъра демонстрираха уважението си към актьора. Сн. БГНЕС

Ескорт от четири черни коня с ездачи от Каскадьорската група към Киноцентъра изпрати актьора Джоко Росич в сетния му път. Приятели на популярното лице на българското кино застанаха на седлата като почетна стража пред столичната църква "Св. Седмочисленици", докато в сряда стотици приятели, почитатели и близките на големия артист му отдаваха последна почит.

Актьорът почина на 21 февруари на 81-годишна възраст.

"Джоко много обичаше конете, непрекъснато беше между нас - изпращаме го като приятели и колеги", каза пред репортери Йордан Захариев от каскадьорите и приятел на Росич. "Мъж, човек, професионалист, приятел, приятел и на нас, каскадьорската група, и на конете, затова и дойдохме с тях, за да го изпратим", каза още той.

"Не мога да разделя Джоко от коня - във всяка роля той е на кон. Най-добрият ездач между актьорите и най-добрият актьор между каскадьорите", допълни продуцентът Александър Методиев, инициатор на жеста на почит към именития артист.

"Човек има нужда от подкрепа и добри думи, докато е жив. А днес е ден да помълчим", каза бившият министър на културата Вежди Рашидов, цитиран от БТА. "Джоко Росич е един обичан човек и затова днес сме тук да се простим с него, в поредния тъжен ден", допълни Рашидов.

"Споменът ми за него е гласът. След смъртта на Джоко малко останаха истинските мъже в България", заяви председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. "Той не поучаваше, не размахваше пръст - само с едно "добър ден" те учеше на уважение, достойнство, чест", допълни актьорът.

"Хубаво бе, прекрасно бе, че го имаше - изключително топъл актьор, с глас който гали. Мъжкар на екрана и в живота – нещо, което лично изпитах. Когато снимахме филма "Осмият", трябваше да ми удари шамар и едва не ми проби тъпанчето", спомни си с усмивка актьорът Никола Анастасов. "Сега го изпращам, но не се разделяме, защото той остава в нас", добави той.

"Отиде си един исполин - не толкова актьор, а преди всичко човек, внушаващ респект, почит и уважение, такова е моето усещане. За мен Джоко Росич е като патриарх. Дай, Боже, повече българи като него! Голяма личност! Няма да остави спомен, защото остава с нас", каза музикантът Етиен Леви.

"Никой не знае къде отиваме, горе се съди, но Джоко няма за какво да го съдят - добра душа, светъл човек. Вярвам, че е отишъл на добро място", каза актрисата Ирен Кривошиева.

"Ей такъв човек - широк, широк...", прости се с Росич и актьорът Славчо Пеев.

"Просто още не мога да повярвам, че това се е случило и все този фантастичен глас ми е в ушите", каза илюзионистът Астор.

Споделяне

Още от България