Конференция на ООН за СПИН в Барселона

Светът не трябва да позволи и в други континенти да се случи това, което стана в Африка, където има страни, в които над 30 процента от хората са заразени с вируса на СПИН. Това предупреждение направи Питер Пиот, изпълнителен дикректор на организацията UNAids, която се занимава с борбата със СПИН под егидата на ООН, при откриването днес в Барселона на 14-та Международна конференция, посветена на проблема СПИН.

Питър Пиот отхвърли аргумента, че е технически невъзможно най-съвременните лекарства против СПИН да достигнат до милиони хора в най-бедните страни, подчертавайки, че въпрос най-вече на политическа воля е тези лекарства да могат да достигат до всички краища на света.

На конференцията ще бъде разискван докладът на ООН, публикуван миналата седмица, в който се казва, че епидемията от СПИН все още е в ранен стадий и че вирусът на болестта сега се разпространява с огромна скорост.

По оценка на експертите до 2020 г. от СПИН могат да умрат до 68 млн. души. В Барселона специалистите, а и самите болни от СПИН, чиито представители ще участват във форума, ще обсъждат начините за предотвратяване разпространяването на епидемията.

Освен това делегатите на конференцията ще се запознаят с извършения уникален експеримент в Тайланд. Там върху 16 000 доброволци се изпитва нова ваксина срещу болестта.

По обощени данни на ООН сега в света болните от СПИН са около 40 милиона. От тях около 70 процента са жители на Африка.

Германският вестник Ди Велт отбелязва, че през последните 20 години от СПИН са починали 20 млн. души. Сред най-засегнатите от смъртоносната болест континенти германският вестник посочва Африка и Азия, а сред страните - Русия.

Около 15 000 души - учени, лекари, фармацевти, членове на неправителствени организации, политици и активисти участват в започващата днес в Барселона 14-та Международна конференция по поблемите на СПИН.

АФП информира, че сред участниците на конференцията са бившият президент на САЩ Бил Клинтън, както и бившият държавен глава на ЮАР Нелсън Мандела.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?