Конференция събирa лидерките на Националния фронт и "Алтернатива за Германия"

Фрауке Петри и Марин льо Пен

Кандидатката на крайната десница за президент на Франция Марин льо Пен и съпредседателката на германската дясна популистка партия "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри ще участват на 21 януари в конференция в Германия, на която вероятно ще бъде договорен съюз между двете формации. Това написа Петри в туит, предаде Франс прес.

Конференцията "Свобода за Европа" ще се проведе в западния германски град Кобленц. Тя е организирана от групата в Европейския парламент "Европа на нациите и свободите". Тази крайнодясна група е учредена през 2015 г., като Льо Пен е неин съпредседател.

В туита си Петри съобщава и за участието на холандския депутат антиислямист от Партията на свободата Герт Вилдерс. Други участници ще са италианецът Матео Салвини от Северната лига и Харалд Вилимски, генерален секретар на крайнодясната Австрийска партия на свободата.

Участието на Марин льо Пен на 21 януари бе потвърдено от члена на стратегическия съвет на кампанията на лидерката на Националния фронт Людовик де Дан.

На 30 април евродепутатът от "Алтернатива за Германия" Маркус Претцел обяви включването си в групата "Европа на нациите и свободите" в ЕП. Досега обаче няма истински съюз между Националния фронт и "Алтернатива за Германия" заради силно различаващите им се икономически програми, отбелязва АФП.

В Германия антиислямски настроената "Алтернатива за Германия" постига добри резултати на местни избори от 2015 г., възползвайки се от тревогите на част от германците от масовото пристигане на бежанци. В момента партията получава около 15 подкрепа в проучванията за парламентарните избори в края на септември.

Споделяне

Още от Европа