Конференцията в Лондон събра милиарди помощ за сирийските бежанци

Борисов: Развитите страни ще плащаме, за да ги държим близо до Сирия

Конференцията в Лондон събра милиарди помощ за сирийските бежанци

Международната общност се ангажира с милиарди в помощ за сирийските бежанци и приютилите най-голяма част от тях съседни на Сирия страни на донорската конференция, която се провежда в Лондон. Успехът на конференцията обаче бе затъмнен от прекъсването на мирните преговори за Сирия в Женева и от сраженията в сирийската провинция Алепо.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ЕС ще отпусне над 3 милиарда евро в помощ на Сирия, Йордания, Ливан и Турция още тази година. Германия от своя страна ще подпомогне Сирия с 2.3 милиарда евро до 2018 г., от които 1.1 млрд. евро ще бъдат дадени през тази година. А британският премиер Дейвид Камерън призова за "нов подход" при подпомагането на нуждаещите си и обеща "най-малко още 1.2 млрд. лири".

Държавният секретар на САЩ Джон Кери припомни, че САЩ вече се ангажираха да предоставят почти 900 милиона долара помощ на сирийците, хванати в капана на гражданската война, и на съседните страни, които се борят с кризата.

На пресконференцията са представени повече от 60 държави, като присъстват 30 световни лидери, сред които и премиерът Бойко Борисов. 

Агенциите на ООН призовават за близо 8 млрд. долара през тази година, за да се справят с хуманитарното бедствие, причинено от сирийската гражданска война. В гражданската война в Сирия, която продължава вече пета година, загинаха 250 000 души, а милиони бяха прокудени от домовете си.

Борисов: За съжаление идеите ни се приемат с една година закъснение

Развитите страни ще плащаме бежанците да стоят в близост до самата Сирия, да го няма този керван, коментира в Лондон Бойко Борисов.

Преди ден българското правителство взе решение да помогне със 150 000 евро на бежанците в съседните на Сирия държави. В интервю за БНТ Борисов определи помощта като симовлична, но по-късно уточни, че непосредственият принос на България по отношение на сирийската криза за 2016 г. ще достигне 400 хил. евро. 

"Европейските страни харчат огромен финансов ресурс, а връщаме обратно бежанците без пари в населени места, от които те са избягали по различни причини. Най-честно към тези хора е да затворим границите и да се влиза само по официален път", заяви премиерът.

По думите му в противен случай се стига до омагьосан кръг.

"Европейските страни харчат огромен финансов ресурс, самите бежанци с всичката си покъщнина, с която са тръгнали на този маратон от хиляди километри, обедняват и в един момент ги връщаме обратно и без пари по населените места, от които са побягнали. Затова най-логично и най-честно спрямо тези хора според мен е да затворим границите, да се влиза само по официален път с вземане на пръстови отпечатъци, с цялата работа на специалните служби и съответно само там, където има нужда от работна ръка или има възможност да бъдат устроени – там да отиват”, коментира Борисов.

От месеци Борисов призовава ЕС да затвори границите си за мигранти, докато не се справи с вече влезлите на европейска територия бежанци.

"За съжаление идеите ни се приемат с една година закъснение", каза Борисов и припомни, че вече седем държави се заградиха в сърцето на Европа в нарушение на шенгенските договори.

"Това, което говорихме преди месеци, вече е обща политика - да се събере фонд за подпомагане на бежанците, в който развитите страни да плащат, за да останат тези хора в регионите в близост до самата Сирия", допълни Борисов.

Нов подход

Британският премиер Дейвид Камерън коментира в рамките на форума. че "новият ни подход да използваме набирането на средства, за да изграждаме стабилност, да създаваме заетост и да осигуряваме образование, може да има трансформиращ ефект в региона и да създаде бъдещ модел за хуманитарно подпомагане".

Освен това можем да създадем онова усещане за надежда, необходимо, за да разубедим хората, които смятат, че нямат друга възможност, освен да рискуват живота си в опасно пътуване към Европа, добави той.

За европейските държави подобряването на хуманитарната ситуация в Сирия и съседните ѝ страни се оценява като ключов елемент в усилията да бъде намален притокът на сирийски бежанци към Европа. В четвъртък Сирийската обсерватория за човешките права съобщи, че близо 40 хиляди цивилни са избягали от офанзивата, която сирийският режим започна в началото на седмицата в северния град Алепо.

Камерън коментира, че трайно решение може да се постигне само с политически преход и трябва да продължи работата в тази посока.

"Прекъсването на сирийските преговори в Женева показва колко дълбоки са разногласията", заяви от своя страна генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, съорганизатор на конференцията.

"Следващите дни трябва да се използват за възобновяване на дискусиите, а не за по-голям напредък на бойното поле", подчерта той.

"Всички заинтересовани страни са отговорни за договарянето на примирие в Сирия, но най-голяма отговорност носи режимът на президента Башар Асад", добави германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Туск заяви от своя страна, че ЕС вече е похарчил 5 млрд. евро за борба с тази криза.

"И сега сме готови да предложим още помощ. Радвам се да обявя, че ЕС и страните-членки ще отпуснат над три милиарда евро за нуждите на Сирия, Йордания, Ливан и Турция“, каза той.

Само Турция се нуждае от 20 млрд. долара

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че страната му вече е похарчила 10 милиарда долара само за бежанците в лагерите, които са над 200 хиляди, а страната се нуждае от още около 20 милиарда долара, за да осигури на бежанците всичко необходимо.

Той посочи, че има проблеми с хуманитарната помощ в самата Сирия. Тези, които пречат на доставянето ѝ, извършват престъпление срещу човечеството, каза Давутоглу, добавяйки, че в редица градове в Сирия хората в момента нямат достъп до вода и храна.

"В Турция не е останал град, в който да няма сирийски бежанци, а още около 60 хиляди сирийци се придвижват към турската граница", заяви Давутоглу.

"Сега в Турция има 2,5 милиона бежанци от Сирия. В град Килис само 40 процента от населението са турци. Преди да тръгна насам, на границата в Килис чакаха 10 хиляди бежанци, а още около 60 хиляди се придвижват към границата. Те са принудени да бягат от продължаващите бомбардировки на градовете Алепо и Мадая", каза още той.

Йордания, приела стотици хиляди сирийски бежанци, също разчита на днешната дарителска конференция в Лондон да облекчи финансовото бреме, което застрашава икономиката ѝ, огъваща се под натиска на дълга.

Конференцията е "златна възможност" за международната общност да "прецизира стрелбата" и да увеличи "помощта и подкрепата" за най-засегнатите от сирийската война страни, заяви йорданският крал Абдула Втори, който участва във форума.

"Повече не можем да продължаваме така, рано или късно бентът ще поддаде", предупреди кралят в интервю за Би Би Си след посещението на британския външен министър Филип Хамънд в Аман в понеделник.

От общо 4.6 милиона сирийски бежанци зад граница 630 000 са регистрирани от Върховния комисариат на ООН за бежанците в Йордания, но според властите на практика те са над милион.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?