Конфискувани лъвчета заминават за Южна Африка

Конфискувани лъвчета заминават за Южна Африка

Две лъвчета, иззети в полза на държавата при проверка от регионалните структури на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в Благоевград и Хасково, ще бъдат изпратени в Южна Африка, където ще бъдат отглеждани в прайдове в условия, близки до естественото им местообитание. Това съобщиха от екоминистерството в понеделник.

Едното животно – младо женско лъвче, е било отглеждано нерегламентирано в района на ресторант “Литова къща“ в град Мелник, а другото, мъжко лъвче - в домашни условия и на тенис игрище в Свиленград.

По разпореждане на министър Нона Караджова двете животни бяха настанени временно в зоопарка в София. За Южна Африка те ще потеглят във вторник - 26 октомври. За животните ще пристигнат специално подготвени за целта клетки, с които с линейка, придружавана от експерти на фондация “Четири лапи“, лъвчетата ще бъдат транспортирани до Румъния. Там те ще се присъединят към други четири лъвчета и ще отлетят със самолет през Швейцария до парк Lionsrock в Южна Африка. Там, след дълъг период на адаптация, ще бъдат социализирани в прайдове с други представители на вида си.

Транспортът им е организиран по инициатива на МОСВ съвместно с фондация $Четири лапи”, която финансира цялото начинание.

Споделяне

Още от Бизнес