Конфискувани са 3.8 милиона дози допинг вещества в Европа и САЩ

В 9 лаборатории е открит 24 тона стереоиден прах за лекарства

При мащабна операция в битката с допинга са конфискувани 3.8 милиона дози анаболни вещества и фалшиви лекарства, съобщи Европол.

Операцията се е провела в 33 страни, сред които и България, от Интерпол, Съвместният изследователски център (JRC), Европейската служба за борба с измамите (OLAF), Световната антидопингова агенция (WADA).

Операцията по неутрализиране на трафика на допинг и анаболи, която е ръководена от италианските карабинери и от финансовото звено на гръцката полиция, е най-мащабната предприемана досега, е посочено в съобщението.

Резултатът от акцията е конфискация на 3.8 милиона незаконни допингови вещества и фалшиви лекарства, сред които хранителни добавки и лекарства за спортисти. Разбити са 17 организирани престъпни групи и 9 подземни лаборатории. Задържани са 234 души, а образуваните съдебни дела са 839.

Няма информация за резултатите от акцията на българска територия. Най-вероятно МВР ще изнесе данни по-късно.

Търговията с анаболи расте

През последните 20 години световната търговия с анаболи се увеличи значително.

Всеки може да си купи допинг. Поръчките стават предимно онлайн. Лесно е да бъдат купени анаболи и в насипно състояние в страните производителки.

Най-често крайният потребител на допинга са фитнес маниаци и културисти, които в желанието си да трупат мускули се подават на анаболното изкушение.

Спортисти също често прибягват до забранени вещества, предимно анаболни и андрогенни стероиди, с цел да подобрят издръжливостта си.

Тези вещества обаче са изключително опасни и могат сериозно да увредят здравето. Те увеличават риска от сърдечни пристъпи и атеросклероза, увреждат репродуктивната система, черния дроб и бъбреците и увеличават риска от рак, е посочено в съобщението.

Животните също не са пощадени от тази опасна дейност. При селскостопанските животни собствениците им използват хормони, за да ги угояват или ускорят развъждането им. Допинг често се дава и при спортни състезания с животни, особено при конни надбягвания.

Девет незаконни лаборатории са затворени

Една от целите на мащабната операция е била затварянето на лаборатории, в които са се произвеждали забранените вещества.

При акцията са открити девет незаконни лаборатории за производство на наболи в Европа. В тях са открити близо 24 тона суров стероиден прах, е посочено в съобщението.

Незаконните лаборатории за производство на допинг са били под земята. За създаването им не са били необходимо много средства. В някои от случаите забранените субстанции са забърквани дори в гараж.

В съобщението е посочено, че не са били необходими химични знания на "лаборантите", които са забърквали допинга по рецепти, взети от интернет.

Организираните престъпни групи са управлявали незаконните лаборатории и са продавали опасните субстанции на черния пазар. Произведеният допинг се е пласирал предимно онлайн по интернет, като за реклама са използвани социалните медии. Другият канал за дистрибуция е през спортни зали и центрове. За да не бъдат хванати като разплащателно средство са се ползвали дори и криптовалути.

Допинг проверки на спортисти

Мащабната операция "Вирибус" се фокусирала и при допинг проверки по време на спортни състезания. Проверени са били 1357 спортисти.

Освен по време на самите състезания, са били направени допинг тестове на състезатели и по време на тренировки или при приятелски срещи.

Споделяне