Конфискуваните 1200 румънски агнета отиват в социалните домове

Социални домове в страната ще получат около 1200 агнета, конфискувани при полицейска операция, съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерски съвет.

“В цветущо здраве са си агънцата... и бяха. Предоставяме всичките на тези домове, малко след Великден е, но мисля, че ще бъде добре за хората там”, обясни Борисов. Той нареди да се създаде организация и “помощта да не изчезне по пътя”. Закланите агнета ще се разпределят между 164 социални домове в страната, където са настанени 11 000 човека.

Новината, че 1154-те румънски агнета, декларирани като български и предназначени за незаконен износ за Турция, ще отидат в социалните домове, бе обявена във вторник от Българската агенция по безопасност на храните и Агенцията за социално подпомагане.

Практиката за даряване на конфискувани от БАБХ агнета на социални домове започна през март месец миналата година. Тогава министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов подари 18 конфискувани агнета на дома за възрастни хора в столичния ж.к. “Дървеница" по случай националния празник 3-ти март. Министърът съобщи, че такава ще бъде политиката и оттук нататък – когато толкова големи количества бъдат заловени, те да бъдат дарявани на домове за възрастни и домове за деца, лишени от родителска грижа.

Споделяне

Още от България