Конфликт между полиция и монаси в светогорски манастир

Инциденти между полиция и монаси са избухнали в манастира Есфигмену в Света гора, съобщават гръцки интернет издания, цитирани от БТА.

Части от силите за борба с безредиците МАТ са се намесили, тъй като намиращите се в манастира монаси-зилоти отказват да изпълнят заповед на Вселенския патриарх, тъй като я смятат за незаконна и отказват да напуснат доброволно светата обител.

Обстановката била взривоопасна. Игуменът на манастира Методий казал, че монасите ще се съпротивляват по всякакъв начин. Ще направим каквото е нужно, казал игуменът и добавил, че подразделения на силите за борба с безредиците МАТ се готвели да използват сила, ако монасите-зилоти не отстъпят. Ние обаче няма да се махнем. Оттам насетне не знам какво ще се случи. През 2006 г. се бихме, може и сега да се случи същото, дори по-лошо, казал Методий.

През 2005 г. Вселенската патриаршия създаде ново братство към манастира Есфигмен, тъй като старото монашеско братство в него, съставено от монаси-зилоти, не споменава Вселенския патриарх в своето богослужение и не влиза в евхаристийно общение с останалите светогорски манастири и канонични православни църкви.

Според устава на Света гора тези монаси са разколници и не могат да обитават манастирите. Продължилият десетилетия спор с есфигменската общност периодично ескалира, когато сили на гръцката държава се опитат да освободят манастира от зилотите, за да влезе в него новообразуваното братство.

Споделяне

Още от Балкани