Конфликт между София и ВСС заради промяна на съдебната карта

Конфликт между София и ВСС заради промяна на съдебната карта

С голямо мнозинство Столичният общински съвет се обяви против промяна на границите на съдебните райони на територията на общината, която се обсъжда в момента от Висшия съдебен съвет. Декларацията бе предложена от БСП и бе подкрепена от ГЕРБ. Промяната на подсъдността би засегнала повечето от жителите на селата и кварталите, които се намират по границите на Столичната община.

Идеята на ВСС е да се намали натоварването на Софийските районен и градски съд, където съдиите гледат между 50 и 100 дела на месец. В същото време промяната би натоварила по-справедливо районните съдилища около столицата.

През септември с пълно мнозинство Съдийската колегия на ВСС възложи изготвяне на проект за промяна на съдебните райони. Тя би засегнала следните райони:

- Към съдебния район на Районен съд – Костинброд да преминат кметствата от район "Нови Искър", район "Връбница" и кметството на с. Клисура,

- Към съдебния район на Районен съд – Елин Пелин да се включат кметствата от район "Кремиковци", както и селата Бусманци, Кривина, Герман, Железница и Лозен.

- Към съдебния район на Районен съд – Перник да преминат Мало Бучино, Владая и Мърчаево.

- Към съдебния район на Районен съд – Самоков да преминат кметствата Долни Пасарел и Плана.

Този план за съдебна реформа обаче срещна съпротивата на Столичния общински съвет, който е заинтересована страна по случая и трябва да изпрати позицията си до ВСС.

По време на сесията на общинския съвет беше свикано извънредно заседание на Комисията по местно самоуправление и нормативна уредба, която обсъди протестната декларация на БСП. В крайна сметка тя бе приета с пълно мнозинство. В нея се казва, че общинските съветници категорично се противопоставят на предложението за промяна на границите на съдебни райони на територията на Столична община.

"Подобно предложение накърнява правата и законните интереси на широк кръг от граждани на столицата. Участието на гражданите на столицата в подготовката и провеждането и делата им, които ще са подсъдни на съседните съдебни райони, ще бъде сериозно затруднено поради увеличаване на необходимото време и разходите им за транспорт, в т.ч. и междуградски", се казва в декларацията.

Общинарите напомнят, че в момента живеещите в кметствата от посочените райони осъществяват достъпа си до съдилищата в град София, ползвайки услугите на столичния градски транспорт, който е значително по-евтин и времево достъпен в сравнение с междуградския транспорт.

СОС допълва, че противоречи на всякаква логика административните услуги за гражданите на територията на София да се извършват от Столична община, а съдебните услуги - от други районни съдилища.

"Категорични сме, че начинът на райониране на съдилища трябва да следва административното деление на територията и да се ръководи от принципа за достъпно и близко до хората правосъдие", казва СОС в своята декларация.

Лидерът на групата на БСП в градския парламент Калоян Паргов изрази очакването си ВСС да се съобрази с мнението на гражданите и общинския съвет.

"Когато сме заедно, можем да повлияем на всяко решение. Благодаря за подкрепата. Радвам се за постигнатия консенсус в СОС и за това, че този път от ГЕРБ се решиха да подкрепят предложение на БСП. С тази декларация изразихме нашата солидарност с гражданите от засегнатите райони", допълни Паргов.

Споделяне

Още от България