Конфликт между Виена и Будапеща за детските надбавки, изплащани в чужбина

Конфликт между Виена и Будапеща за детските надбавки, изплащани в чужбина

В интервю за австрийското радио унгарският министър за човешките ресурси Золтан Балог взе отношение по решението на австрийското правителство да индексира в съответствие с жизненото равнище детските надбавки, изплащани за деца, живеещи в чужбина, чиито родители работят в Австрия, предаде БТА от Виена в сряда.

Планът на австрийското правителство, който предвижда такава мярка, се посреща с недоволство от унгарското правителство, което плаши с ответни мерки, имайки предвид австрийските банки.

Желанието на австрийското правителство с подобна индексация да спести 100 милиона евро годишно засяга предимно граждани на Унгария, Словакия и Полша, които работят в Австрия, а семействата им живеят по родните места.

Засега най-категоричен е протестът на унгарците. Според унгарски експерти подобно индексиране противоречи на законите за равнопоставеност в ЕС, заяви министърът по човешките ресурси Золтан Балог. Това право може да бъде променено от ЕС и Австрия няма право да налага някакво свое решение по въпроса.

Ние призовава за честност, заяви Балог и посочи, че Будапеща има възможности да защити интересите на гражданите си, ако Австрия предприеме такъв "неприятелски акт".

Австрийските банки са добре дошли в Унгария, каза по-нататък министърът, създадена им е благоприятна работна среда. Ще видим дали тази свобода и толерантност не трябва да се променят, допълни той.

Политическите наблюдатели в Австрия припомнят подобно политическо изявление, направено неотдавна и от министър-председателя Виктор Орбан. Според него Австрия има намерение с измама да промени постепенно договореностите на ЕС. "Ако Австрия иска да накаже унгарците, ние ще накажем австрийския капитал", е заявил министър-председателят по унгарското радио.

В Австрия въпросът с индексирането на детските надбавки, изплащани в чужбина, все още се обсъжда. Той трябва да не е в противоречие с европейското право и трябва да не бъде отхвърлен от Европейския съд и от Европейската комисия. Австрия и Германия вече са получили негативен отговор от европейския комисар по социалните въпроси Мариане Тисен с аргумента, че индексирането на детските надбавки би донесло незначителни финансови спестявания, но би усложнило административното обслужване.

Споделяне

Още от Европа