Конфликт на интереси и силно представителство на ДС в ДКСИ

Конфликт на интереси и силно представителство на ДС в ДКСИ

В Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) има силно представителство на бившата Държавна сигурност и пораждащи конфликт на интереси назначения, а строящата се нова сграда на комисията, освен че е излишно скъпа и разточителна, е негодна за функциите, които трябва да изпълнява. Обвиненията отправи в четвъртък бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев.

Като най-фрапиращ случай на пораждащо конфликт на интереси назначение той посочи присъствието като член на комисията за втори мандат на Мария Видолова. Още от своето назначаване тя e и член на Управителния съвет на "Тексимбанк", а съгласно Закона за защита на класифицираната информация членовете на ДКСИ не могат да имат други трудово-правни отношения. Методи Андреев допълни, че назначението на Видолова е в противоречие и с раздела "Индустриална сигурност" в същия закон.

В комисията имало и "странна размяна на услуги" и "шуробаджанащина", като например съпругата на директора на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров е директор на дирекция "Канцелария" в ДКСИ. Тя била навършила възраст за пенсия, но все още заема поста.

По думите на Андреев, много от назначеният в комисията били "с протекцията на хора, свързани с политическите кръгове, управлявали по време на тройната коалиция". Две от най-важните дирекции на комисията се оглавяват от хора от бившата ДС, посочи той. Според доклад от 27 май 2008 г. на Комисията по досиетата управляващият дирекция "Вътрешна сигурност" на ДКСИ Димитър Гуцалски е бил щатен служител на бившата ДС.

С ДС са били свързани и ръководителите на дирекциите "Защита на класифицираната информация" - Румен Монев Петков, "Финансово-стопански дейности и управление на собствеността и човешките ресурси" – Николай Чакалов и на "Протокол и връзки с обществеността" - Иван Иванов. Въобще Андреев определи като странен състава на директори на дирекции в ДКСИ.

Той съобщи, че през май т.г. председателят на комисията Цвета Маркова е получила заплата от 6400 лева, а за юни и юли - по 5200 лева, като по закон тя има право да получава до 90 процента от заплатата на председателя на Народното събрание. Неясно защо членове на комисията били получавали допълнително към заплатите си по 2000 лева.

Методи Андреев постави под съмнение и разходите на Цвета Маркова за задгранични командировки. По думите му тя "присъствала и на всички воаяжи на президента", като никъде в закона не се вменявали задължения на членове на ДКСИ да изпълняват международна дейност.

Сградата - разточително луксозна, но негодна

Според бившия председател на Комисията по досиетата строителството на административната сграда на ДКСИ е разточително луксозно за условията, в които се намира в момента страната.

Това обаче не бил основният проблем със сградата. Според Андреев тя няма да бъде приета да изпълнява функцията, за която е построена, защото не отговаря на изискванията на НАТО за сигурност, които са обект на класифицирана информация.

Сградата не била в отделен обособен парцел и нямала сервитут в границите на имота, в който влиза. Освен това в нея не били изградени и скоро нямало да може да се изградят системи за защита, които да отговарят на стандартите на НАТО.

След като сградата ще се използва за главна квартира на ДКСИ и в нея ще бъдат регистратурите на НАТО в България и сървъри, в които ще се съхранява класифицирана информация от специалните служби на страната, нейните планове би трябвало да бъдат класифицирана информация. Всички планове на сградата обаче, включително и системите за охрана, са декласифицирана информация, каза Андреев и представи чертежите.

Той добави, че първоначално предложената цена на главния изпълнител заедно със специалните системи за защита е била под 18 милиона лева. В момента обаче само строително-монтажните работи възлизали вече на 18 300 000 лева, като от тях са изплатени 18 160 000 лева. Цената, която главния изпълнител е определил за специалните системи за защита, е 12 900 000 лева, тоест необходимите средства общо ще излязат 30 милиона лева, добави Андреев. Цената за квадратен метър пък излиза над 1000 евро.
Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?