Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

“Конфликт няма, има неизпълнен финансов ангажимент”

53 коментара
“Конфликт няма, има неизпълнен финансов ангажимент”

Широко рекламираното австрийско мажоритарно участие на "БГ Приватинвест" в най-голямата вестникарска група у нас всъщност е било "кухо" и тъй като компанията не е осигурила финансиране за дела си, досегашните миноритарни собственици Любомир Павлов и Огнян Донев са го преразпределили в своя полза. Това става ясно от официалното съобщение на Павлов и Донев в сряда, с което те отговорят на обвиненията на представляващия "БГ Приватинвест" ГмБХ Христо Грозев, че той и партньорът му Карл Хабсбург са станали жертва на "типично корпоративно превземане или рейдърство".

“В "Медийна група България Холдинг" няма скандал, както и промяна в собствеността. Има съдружници, неуспели да си осигурят необходимото финансиране за заявения от тях дял. Затова трябва да се задоволят с полагащото им се”, се казва в становище на пресгрупа "Медийна група “България холдинг”, разпространено в сряда. Групата обединява вестниците "Труд", "24 часа", "168 часа", още няколко издания и печатница, които до декември миналата година бяха собственост на германската издателска група ВАЦ, ЕБВР и няколко дребни акционери.

Скандалът избухна, след като се разбра, че в края на миналата и началото на тази седмица Огнян Донев и Любомир Павлов - миноритарните съсобственици в БГ "Принтмедия", фирмата, притежаваща пресгрупата, са увеличили дела си до 83% (от 47% дотогава) за сметка на другия съдружник - регистрираната в Австрия компания "БГ Приватинвест" ГмБХ (53% дотогава), в която по равно участват Христо Грозев и Карл Хабсбург. След трансформацията, извършена в събота и неделя, двамата се озовали в понеделник с дял от 9%, а Любомир Павлов и Огнян Донев - съответно 43 и 40%.

“Променено е съотношението в дяловете на съдружниците според финансовото им участие в сделката съгласно предварителните споразумения, подписани от съдружниците. Покупката на "Труд" и "24 часа" е финансова сделка, в която ние изпълнихме нашите ангажименти на инвеститори. Чувстваме се заблудени от г-н Христо Грозев, който с медийни изяви необяснимо защо се опитва да оправдае липсата на финансов ресурс”, посочват Донев и Павлов.

Във вторник, когато в. Капитал" пръв съобщи за предприетите действия за прехвърляне на дялове в Търговския регистър, Грозев заяви, че не знае за случващото се. Той освен това намекна, че ако не е било участието на чужд инвеститор в сделката, ВАЦ е нямало да се съгласи да продаде вестниците само на български бизнесмени. Така чужденците ставали "гарант" за редакционната независимост на изданията. Грозев се оплака, че е лишен от достъп до редакциите на двата вестника.

“Категорично заявяваме, че редакционната свобода в двата най-авторитетни български вестника няма нужда от "ръчна спирачка" , независимо дали я държи "австрийска" или друга ръка", отвърнаха от своя страна Донев и Павлов.

По-късно пред журналисти Огнян Донев заяви, че нищо не е ставало без знанието на Христо Грозев. "Никога не е имало конфликт между мен и него", каза Донев. "Няма нищо лошо да не можеш да събереш необходимите финанси, но ме учудва, че когато не си в състояние да участваш финансово в една сделка според поетите ангажименти, очакваш да управляваш", допълни той.

Запитан как си обяснява поведението на Христо Грозев, Донев заяви: "предполагам поети ангажименти към трети страни, чужди на вестникарската група".

Христо Грозев: Заканите са от миналата седмица

Индикации за случващото се имало още миналата седмица, обясни от своя страна Христо Грозев. По думите му той и австрийските му партньори, чийто представител е, искали да имат право "само да стопират определени лоши практики, които се наблюдават”. Според него идеята била управителят в лицето на Любомир Павлов да не може да уволнява и назначава главни редактори на медиите без санкцията на партньорите. На тези желания на австрийците обаче Любомир Павлов реагирал с репликата: “Оттук нататък съуправлението ще се реализира по Търговския закон”.

Грозев още тогава се усъмнил, че се готви подобно нещо, но не успял да реагира навреме с оттегляне на пълномощното на Павлов, с което управлявал от името на всички съсобственици.

Пред Mediapool Грозев обясни, че в сряда в ранния следобед във вестниците “Труд” и “24 часа” е имало събрание на журналистите. “На него не е казана нито една истина, само са уронвали престижа ми”, заяви той.

По повод обвиненията за неизпълнен ангажимент по отношение на инвестицията, Грозев посочи, че и за двете страни досега тя е “едно към едно, както е в договора”.

Битка на полето на Търговския регистър

Междувременно стана ясно, че с няколко решения от сряда Агенцията по вписванията е отказала да впише в Търговския регистър сделките по прехвърлянето на собствеността в "Медийна група България Холдинг" ООД. Това означава, че спорът най-вероятно ще се прехвърли в Софийския градски съд, където се обжалват решенията на агенцията.

“Ние сме обнадеждени от това, но в решението пише, че става дума за формална неизправност на документите”, обясни Грозев. Той напомни, че първоначално във вторник Агенцията по вписванията е отказала и вписването на особения залог по заема от 25 млн. евро, отпуснат на "Принтмедия" от "Уникредит Булбанк" без неговото знание и това на Хабсбург, но след изчистване на пропуските решението е вписано.

С решението си от сряда Агенцията по вписванията отказва да впише (по искане на управителя на дружеството Любомир Павлов) в регистъра промени в собствеността на "Медийна група България Холдинг", а именно прехвърлянето на 83 дяла от фирмата "БГ Принтмедия" на Огнян Донев.

Сделката е станала на 27 март (неделя). Агенцията отказва да впише промяната с мотив, че "заявлението не е попълнено коректно, като в него не е попълнено изцяло поле 19 "СЪДРУЖНИЦИ", в което е необходимо да се посочи новото разпределение на дружествените дялове в капитала на дружеството; вследствие на приемането на нов съдружник и прехвърлянето на дружествени дялове от капитала на "Медийна група България Холдинг" ООД - а именно каква част от капитала в български лева притежава всеки един от съдружниците."

След това Агенцията отказва да впише (пак по искане на Любомир Павлов) нов дружествен договор на "Медийна група България Холдинг" ООД. Мотивите за това са, че "заявените промени не следва да бъдат вписани, тъй като към заявлението не са приложени всички документи съгласно изискванията на закон; съществуването на заявените за вписване обстоятелства и съответствието им със закона не се установяват от представените документи."

По-късно през деня в партидата на "Медийна група България Холдинг" ООД се появи и трети отказ и той беше по направено заявление от Христо Грозев, с което той иска да се впише в регистъра, че е оттеглил пълномощното си. Агенцията по вписванията отказва с мотив, че такъв документ въобще не подлежи на вписване в Търговския регистър.

Последният отказ за 30 март е по ново заявление, подадено от пълномощника на Любомир Павлов, с което се иска вписване на прехвърляне на 43 дяла от Огнян Донев на Любомир Павлов. Агенцията се мотивира, че в конкретния случай не са представени доказателства относно решение на БГ "Принтмедия" ООД - едноличен собственик на капитала в "Медийна група България Холдинг" ЕООД да приеме в дружеството като съдружници Любомир Павлов и Огнян Донев, липсва и молба по чл.122 от ТЗ от страна на Огнян Донев, не е представен договор/и за прехвърляне на дружествени дялове от БГ "Принтмедия" ООД на Любомир Павлов и Огнян Донев.

След издаването на отказите Любомир Павлов е пуснал две нови заявления, с които отново иска да се впишат промените в собствеността на "Медийна група България Холдинг".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

53 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. stiv
  #53
 2. Пъпков
  #52
 3. Achtung!
  #51
 4. Luba
  #50
 5. Бойко
  #49
 6. Кой
  #48
 7. хаха
  #47
 8. Йоцо
  #46
 9. Мунчо идиота
  #45
 10. Колчо Слепеца
  #44

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.