mediapool.bg Ти си това, което четеш

Конфликт с писатели и издатели струва на Гугъл 125 млн. долара

12:50 | 28 октомври 2008 | 0 коментара

След двугодишни преговори Гугъл успя да се договори с писателите и най-големите издателства по повод качването в Интернет на милиони книги. Разрешаването на конфликта струваше на интернет компанията 125 милиона долара, съобщи "Гардиън".

Писателите предявиха претенции към Гугъл след като представители на компанията решиха да създадат онлайн услугата Google Book Search, която позволява търсене на фрагменти от книги и възможност библиотеките да получат цифрови копия на литературни произведения без прякото съгласие на авторите. През септември 2005 г. гилдията на авторите заведе дело срещу Гугъл, а месец по-късно към тях се присъединиха и пет крупни американски издателства - McGraw-Hill, Pearson Education, Penguin, Simon & Schuster и John Wiley.

Според условията на споразумението Гугъл ще изхарчи 125 милиона долара за създаване на Регистър на правата на книгите ( Books Rights Registry). Писателите ще могат да внесат произведенията си в регистъра и да получават пари за използването на книгите им. Средствата ще се набират от участващите в проекта на Гугъл библиотеки и университети, и от продажбата на електронните копия на книгите, реклама и "други възможни източници на доходи".

Достъпът до литературните произведения ще бъде безплатен за посетителите на американските библиотеки, чийто ръководители ще плащат за използване на услугата.

Още от Свят

Посещението на президента Радев в Русия е: