Конфликт в "Александровска": Грижа за трансплантираните пациенти или абдикация?

Шеф на клиника и екипът му хвърлиха оставки, пациенти излизат на протест

Директорът на болницата проф. Богов обяснява ситуацията около преместването, сн. БГНЕС

Конфликтът около преместването на Клиниката по нефрология и трансплантация на Александровска болница, където е и единственият в България диспансер за бъбречно трансплантирани, се задълбочи след като шефът на клиниката проф. Емил Паскалев и целият му екип от около 15 души подадоха оставки в знак на несъгласие. Клиниката трябваше да освободи обитаваната от нея сграда, в която се обособява специализирано Covid-звено съгласно заповедта на здравния министър големите болници да разкрият по 200 легла за лечение на коронавирус.

Тя трябваше да се премести в друга сграда – тази на Клиниката по нефрология, която също обслужва бъбречно болни пациенти, но срещу преместването се обявиха пациентски организации и самият началник на звеното – проф. Паскалев. Те виждат рискове в новата организация на работа, но според ръководството на болницата тя е добра и далеч по-рисково е оставането на клиниката на старото място.

Шефът на болницата: Това е абдикация, пациентите няма да останат без грижи

В четвъртък директорът на болницата  проф. Борис Богов, който също е нефролог и бивш директор на Клиниката по нефрология, коментира, че е изненадан от безотговорното поведение на Паскалев и го обвини, че е абдикирал от грижата за пациентите си заради "невъзможност да надскочи собственото си его". Богов заяви, че на Паскалев са предложени няколко варианта за преместване на диспансера, включително и в реновираното отделение на клиниката по кожни болести, но той е отказал.

В същото време Богов коментира, че останалите бъбречно болни пациенти в Клиниката по нефрология са не по-малко имунокомпрометирани от трансплантираните пациенти, т.е. мястото където се мести диспансерът се счита за сигурно.

Той увери, че над 600-те пациенти на диспансера няма да останат без грижи и през следващата седмица всеки от тях ще бъде потърсен по телефона и ще се уточни проследяването им по график. Грижите за тях ще бъдат поети от работещите в клиниката по нефрология, които са достатъчно подготвени специалисти.

Богов каза, че все още не е приел оставките на Паскалев и екипа му и ще се възползва от седемдневния законов срок, а дотогава медиците не са освободени от отговорност. Богов каза, че именно подалият оставка екип, който бойкотира преместването, е отговарял на пациенти, че диспансерът не работи. Относно излъчения от пациенти клип как се пренасят папки с медицинска документация в торби, наредени на земята в коридора, Богов коментира, че е изненадан от вида, в който се поддържа архива вместо да е електронизиран и във файлове.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира, че проблемът му изглежда като проява на детинско поведение и мерене на сили. "Изпитвам неудобство и срам. От експертна гледна точка не разбирам проблема. Едно пребазиране създава неудобства, извежда работата извън зоната на комфорт, но в ситуацията, в която се намираме, това се случва навсякъде. Прочетох становището на катедрата по епидемиология, която е посетила мястото и е еднозначно, че не могат да останат там", коментира Кунчев. Той посочи, че преместването е временно и когато ситуацията се нормализира, диспансерът ще заработи в стария си режим.

Протест на пациенти: Спрете преместването или ни осигурете друго място

Пациентски организации обаче организират мирен протест пред МЗ на 13 ноември срещу преместването на клиниката, което според тях е равносилно на закриването ѝ. От Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания изпратиха писмо до пермиера и здравния министър за проблема, в което обясняват защо считат преместването в настоящия му вариант за опасно.

"Всеки пациент с присаден бъбрек извършва контролни изследвания и преглед на всеки 3 месеца, а прясно – трансплантираните – през 10 дни и/или по-често. Тези, които имат здравословен проблем са настанявани в Клиниката по неврология и трансплантации (КНТ), където има обособени 26 легла и са обгрижвани само и единствено от екип на проф. Паскалев. Ето защо КНТ е изцяло отделена от други клиники, включително и от други нефрологии, стаите в нея са малко, приемът на пациенти е изключително ограничен, а на външни лица строго забранен. Всичко това позволява съхраняване и удължаване живота и здравето на пациенти с бъбречна транспланатция", обясняват спецификата на клиниката пациентите.

Те са притеснени от това, че шефът на болницата проф. Богов не може да намери нито едно отделено, чисто и самостоятелно отделение с достъп на асансьор и всички нужни условия за специализираното лечение на бъбречно трансплантираните пациенти, в което да се премести КНТ, докато приключи епидемията.

Според тях това е опасно, защото така изцяло се смесват пациенти с трансплантиран бъбрек, които са с ограничена имунна система, с всички други пациенти, които имат основно или придружаващо заболяване на бъбреците. "Това автоматично създава обективни и непреодолими предпоставки за рязко влошаване състоянието на лежащите в клиниката пациенти с трансплантиран бъбрек и заразяване с Covid-19", смятат те. При инфектиране имуносупресивната терапия трябва да се намали и това създава риск от отхвърляне на присадката и намаляване живота на присадения орган. Друго притеснение на пациентите е, че прегледите за проследяване на трансплантираните пациенти ще се извършват или в мазето на клиниката или в кабинет в поликлиниката към Александровска болница, при което отново ще има смесване на потоци. Пациентите имат резерви и относно подготовката на медиците от другата Клиника по нефрология.

От Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания настояха здравният министър да спре преместването или да определи друга болница, която има подходящите условия и отговаря на изискванията на действащите медицински стандарти за наблюдение и лечение на пациенти с трансплантиран бъбрек, където да се премести КНТ.

Освен това те настояват за гаранции, че след края на епидемята КНТ ще се върне към утвърдения през годините формат – на старото място, със специално обучен медицински екип. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус