Конфликт в "Софийска вода" между Столичната община и "Веолия"

Съдружниците не могат да се разберат за обществени поръчки и цената на водата

Конфликт в "Софийска вода" между Столичната община и "Веолия"

Столичната община и френската “Веолия”, които са съдружници в концесионера “Софийска вода”, са в сериозен конфликт заради възлагане по обществени поръчки и цената на водата. Това стана ясно във вторник по време на заседанието на комисията по бюджет и финанси в Столичния общински съвет (СОС).

 

С доклад, вкаран в последната секунда и в който не са посочени мотиви, извънредно ще бъдат сменени представителите на общината в директорския борд на “Софийска вода”, решиха съветниците с гласовете на ГЕРБ от бюджетната комисия.

 

Според решението, което предстои  да бъде гласувано и от СОС в четвъртък, от борда излизат двама именити шефове на общински дружества - Камен Манев и Николай Александров. Извънредното общо събрание на "Софийска вода", на което ще бъде одобрена рокадата, е насрочено за 29 юни.

 

До началото на 2012 г. Манев беше изпълнителен директор на “Софийски имоти”, но бе сменен след отстраняването на бившия председател на СОС Андрей Иванов.

 

Николай Александров дълги години беше общински съветник от СДС, а след това и изпълнителен директор на общинското дружество “Паркинги и гаражи”.

 

На тяхно място в борда на "Софийска вода" влизат Стефан Пелтеков и Цветан Гергов. Стефан Пелтеков стана член на директорския борд на общинското “ВиК” през януари 2012 г. и е собственик “Теос 2001”, която продава автомобилни гуми. Цветан Гергов пък има дялове в строителната фирма “БЕ 2” и в периода 2003 – 2005 г. е придобил шест общински парцела за строеж чрез замяна, сочи публичният регистър на сделките с общинска собственост.

 

Според неофициални коментари рокадите отразяват новото съотношение на силите между двете лобита на ГЕРБ в общината – това около кмета Йорданка Фандъкова и на експредседателя Андрей Иванов. Още повече, че предложението на Николай Стойнев, който е от лобито на Фандъкова, е Манев и Александров да не се освобождават от отговорност след напускане на постовете в "Софийска вода".

 

Шефът на бюджетната комисия Орлин Алексиев, който минава за човек на премиера Бойко Борисов и "балансьор" между двете фракции, обаче опонира, че само общото събрание може да реши това.

 

Искането Камен Манев и Николай Александров да не бъдат освободени от отговорност е странно, защото в началото на май на редовно общо събрание “Софийска вода” вече ги освободи да не носят отговорност.

 

Веолия” не дава на общинското ВиК да играе на търгове

 

Сменяме представителите ни в директорския борд на “Софийска вода” за да засилим присъствието си, коментира Орлин Алексиев пред Mediapool. Според него няма конфронтация между френската фирма и общината.

 

Общинското ВиК държи 22.9% в концесионера “Софийска вода”, останалите са собственост на френската “Веолия”, която на практика контролира дейността на дружеството.

 

Софийска вода” е взела решение да не допуска до търговете за ремонт и изграждане на ВиК мрежата общинското дружество с мотив за конфликт на интереси. Това е все едно Столична община да забрани на общински фирми да участват в обществени поръчки, по които е възложител, възмущаваха се съветници от ГЕРБ.

 

В същото време годишно “Софийска вода” отчита инвестиции между 20 и 50 млн. лв. през последните години.

 

Другата разделителна линия между общината и “Веолия” е по отношение на цената на водата. Французите искат тя да поскъпне, но регулаторът на два пъти не позволи. Столична община също е против вдигане на цената.

 

Заради обтегнатите отношения с общината, “Веолия” имаше среща с премиера Бойко Борисов в началото на годината. Преди това пък беше сменен председателят на СОС Андрей Иванов, като една от лансираните в медиите версии беше, че е заради френската компания и лобирането му за вдигане на цената на водата. Официално Иванов отрече.

 

Зам.-кметът Ирина Савина се оказа в поредния скъпо платен борд

 

Междувременно зам.-кметът по строителство Ирина Савина, която е с образование за пиар-специалист, заедно с председателя на комисията по инфраструктура в СОС Иван Илиев, който има подходящо образование, са влезли в одитния комитет на “Софийска вода”. Комитетът следи основно дали концесионерът изпълнява обещаната инвестиционна програма и концесионния договор.

 

Веолия” е настоявала одитният комитет да бъде от трима души с 2-годишен мандат. Френската компания е предложила това да са Иржи Йеленик, Пиер Брюне и Мариан Киш, става ясно от протокола на общото събрание на “Софийска вода” на 3 май.

 

Столична община обаче е поискала одитният комитет да бъде от петима души. В крайна сметка “Веолия” е приела предложението на общината.

 

Това е поредният борд, от който Савина ще взима апетитно възнаграждение, възмущаваха се съветници от ГЕРБ. Савина е в одитния комитет и на общинския монополист “Топлофикация”, както и в надзорния съвет на Столичната общинска агенция за приватизация.

 

Излязла съм от одитния комитет на “Топлофикация”, а всички допълнителни възнаграждения, които получавам, ги дарявам, отговори на обвиненията Савина пред Mediapool. Тя не пожела да конкретизира колко средства и на кого ги е дарила, защото не искала публичност.

 

Решението за освобождаване на Савина от одитния комитет на "Топлофикация" предстои да бъде взето на сесията на СОС в четвъртък.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?