Конфликтът Дянков - Мавродиев загрубя: министърът прати инспекция, КФН не я пусна

Снимка: БГНЕС

Публичният сблъсък между финансовия министър Симеон Дянков и шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев прерасна в институционален конфликт, след като министърът прати инспекция на комисията, но Мавродиев не я допусна.

Заповедта за проверката е разписана на 19 март и е започнала на следващия ден, но инспекторите от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) не са били допуснати до помещенията на КФН. Тъй като скандалът се разчу, в четвъртък КФН излезе с официално становище, в което посочва, че финансовата инспекция няма правомощия да проверява КФН, тъй като комисията е независим орган, който се отчита пред Народното събрание и чиито финансови отчети се проверяват от Сметната палата.

Неотдавна Мавродиев, който е един от авторите на икономическата програма на ГЕРБ, бе депутат от партията и председател на икономическата комисия, излезе с безпрецедентно остри критики срещу Дянков, обвинявайки го за стопяването на фискалния резерв, за промените в управлението на Сребърния фонд, за резерва на НЗОК и за дестабилизация на страната, която рискува понижение на кредитния рейтинг.

Още докато се лееха медийните изяви на Мавродиев, Министерството на финансите е подготвяло инспекцията, мотивирана от сигнали срещу комисията, която отговаря за капиталовия пазар, застраховането и пенсионното осигуряване.

Дянков от доста време се опитва да прокара промяна в закона за Сребърния фонд, която да позволи по-гъвкавото инвестиране на средствата от фонда с цел повишаването на доходността им. Критиците му подозират в това настояване опит част от парите на фонда да бъдат заменени с ДЦК и да бъдат използвани за погасяване на падежни плащания по външния дълг. Самият Мавродиев намекна за същото.

Запитан дали се сърди на Мавродиев, Дянков, който в четвъртък сутринта говори пред БНТ, отговори снизходително: "Не, според мен е хубаво различни експерти, включително и от ГЕРБ, да коментират. Това помага особено в тази част, преди ние да почнем реално да правим законовата промяна".

В становището си, разпространено по-късно същия ден, Мавродиев обяснява, че "цитираната заповед (на директора на АДФИ- бел. ред.) за незаконосъобразна поради противоречието ѝ с редица норми както от националното ни законодателство, така и от нормите на правото на Европейския съюз".

Методиев напомня, че КФН е независим орган по силата на българското законодателство и според директивите на ЕС. Тя се избира от НС и се отчита пред него, а проверките на дейността ѝ се извършват от Сметната палата.

Председателят на регулатора напомня, че управляваният от него орган е бил проверяван няколко пъти от палатата, че бюджетът му се гласува от НС и че при формирането му финансовото министерство има само съвещателен глас.

"Извършването на финансова инспекция от страна на изпълнителната власт на основание чл. 10, ал. 1, т. 3 и чл. 5, ал. 1, т. 4 от Закона за държавната финансова инспекция представлява сериозна намеса в дейността на независим орган, който се избира, отчита и контролира от НС. Това нарушава независимостта на Комисията за финансов надзор, като орган, осъществяващ надзор в областта на небанковия финансов сектор и представляващ интегрална част от системата на европейските регулаторни органи", казва в заключение Стоян Мавродиев.

"Предприемането на всякакви действия в описаната по-горе посока от страна на органи на изпълнителната власт и/или трети лица би представлявало пренебрегване на независимия статут на Комисията за финансов надзор, съответно сериозно нарушение на цитираните европейски нормативни актове и би предпоставило стартирането на съдебни дела пред компетентния европейски съд и наказателни процедури срещу страната ни", завършва становище си той.

Според източници на "Капитал Daily" сигналите срещу КФН включват жалби от инвеститори и участници на пазара, чиято дейност е била под една или друга форма възпрепятствана от комисията, данни за конфликт на интереси на служители и сигнали за съмнителни назначения и неоправдани разходи за външни услуги и бонуси. Жалбоподателите били притеснени от действията на надзорния екип на комисията и конкретно от директора му Валентин Гарвански. В жалбите им е записано, че "дейността и практиките на КФН са на ръба на закона" и подкопават свободното предоставяне на финансови услуги.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?