Конфликтът между ЕК и Франция се изостри

Конфликтът между ЕК и Франция се изостри

Конфликтът между Европейската комисия и Франция се изостри в сряда, ден след като еврокомисарят Вивиан Рединг заплаши Франция със съд заради депортирането на роми. В сряда Париж отхвърли категорично заплахата на Европейската комисия за предприемане на наказателни процедури срещу Франция и се обяви за спокоен диалог.

Президентът Никола Саркози зае твърда позиция и дори предложи на Рединг да приеме роми в родината си Люксембург, която така и така била съсед на Франция. Това пък предизвика реакцията на обида от страна на Люксембург, чийто външен министър Жан Аселборн напомни, че Вивиан Рединг не представлява страната си в ЕК, а говори от името на общността. 

ЕК от своя страна застана плътно зад Рединг. Председателят на комисията Жозе Барозу обаче се разграничи от думите на Рединг, с които тя сравнява депортацията на ромите с тази от Втората световна война.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш определи като неприемлива "заблудата" на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг, която направи паралел между положението на ромите във Франция и по време на Втората световна война, предаде Франс прес. "Заблуди от този род, към които тя се присъедини, не са приемливи. Търпението си има граници, не е това начинът да се разговаря с една световна сила", заяви Льолуш пред радио Ер Те Ел.

Във вторник Вивиан Рединг обяви, че ЕК дава Париж на съд, след като изтичането на документи показа, че ромите са били специална цел на ускорената депортация, предприета от френската полиция миналия месец. Рединг коментира, че се е засегнала от "някои обстоятелства, които внушават впечатлението, че определени лица се отпращат от държава членка само защото спадат към едно етническо малцинство". "Смятах, че след Втората световна война Европа вече няма да стане свидетел на подобни ситуации", заяви Вивиан Рединг.

От Елисейския дворец също отхвърлиха критиките на Рединг за положението на ромите във Франция и предложиха да се води спокоен диалог с Брюксел.

"Не става дума да водим спорове нито с Европейската комисия, нито с Европарламента. При все това някои думи просто са неприемливи", заяви източник от френското президентство.

"Време е за спокоен диалог, за да се обсъдят в дълбочина темите", добави източникът от Елисейския дворец.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа