Конфликтът между Москва и Вашингтон за дипломатическите имоти се задълбочава

Русия призовава САЩ незабавно ги да върнат и заплаши с по-нататъшно влошаване на отношенията

Конфликтът между Москва и Вашингтон за дипломатическите имоти се задълбочава

Конфликтът между Москва и Вашингтон около руските дипломатически имоти се задълбочи в неделя.

Най-напред държавният департамент обяви, че САЩ са поели контрола върху генералното консулство в Сан Франциско и сградата на търговското представителство във Вашингтон и филиала му в Ню Йорк. След което Москва с рязък тон поиска те незабавно да ѝ бъдат върнати. А говорителката на руското външно министерство дори обвини САЩ, че направо са поискали трите имота да им бъдат продадени.

През нседмицата Държавният департамент даде срок на Москва да затвори до събота – 2 септември  генералното си консулство в Сан Франциско и две търговски представителства в Ню Йорк и Вашингтон. Мярката на САЩ дойде в отговор на Москва, която нареди миналия месец на Вашингтон да свият техническия персонал в дипломатическите си мисии в Русия със 755 души или до 455 служители. Преди това Конгресът на САЩ с голямо мнозинство одобри нови санкции срещу Москва.

Вчера в сградата на консулството в Сан Франциско над нея се изви гъст черен дим. Пристигналите на място пожарникари не бяха допуснати в сградата. Репортер на АП чул излезли от сградата хора да казват на пожарникарите, че няма проблем и че персоналът на консулството изгаря неуточнени предмети в камина.

След това шефът на пресслужбата на посолството на Русия в САЩ Николай Лахонин заяви пред ТАСС, че в сградата на търговското представителство във Вашингтон са започнали обиски, а в Москва министерството на външните работи привика заместник-ръководителя на посолството на САЩ Антъни Годфри, за да му връчи официален протест "във връзка с намерението на американските власти да устроят претърсване на търговското представителство във Вашингтон, макар че сградата се намира в руска държавна собственост и притежава дипломатически имунитет".

Министерството "разглежда нелегитимния оглед на дипломатическите помещения на Русия без присъствието на руски официални лица и изказаната заплаха да бъде разбита входната врата като безпрецедентна агресивна акция, която при това може да бъде използвана от спецслужбите на САЩ за организиране на антируски провокации с помощ на подхвърлени компометиращи предмети".

Руското външно министерство помести на официалната си страница във Фейсбук кадри от консулството в Сан Франциско и търговското представителство във Вашингтон, като заяви, че това са "фото и видео свидетелства за противозаконните действия на американските власти, които в нарушение на международното право и на собственото си законодателствоо са нахлули в руски дипломатически обекти и извършват "оглед" на помещенията".

Късно снощи Държавният департамент потвърди, че САЩ са взели под свой контрол трите руски дипломатически мисии.

Заедно с това Вашингтон оспори обвинението на Москва, че американски служители са заплашвали "да разбият входната врата" в един от обектите, а агенти на ФБР са "прочиствали помещенията".

"Това не е вярно", заяви високопоставен представител на Държавния департамент, като добави, че американски служители заедно с руски дипломатически персонал са извършили оглед на трите сгради.

"Тези инспекции бяха осъществени, за да осигурят безопасността и охраната на сградите и да потвърдят, че руското правителство е опразнило помещенията", заяви анонимният американски дипломатически представител.

Американската страна все пак прие поне едно от оплакванията на руснаците, отбелязва АП - че са им дали само 48 часа да опразнят жилищата, обитавани от дипломатите и семействата им.

Смекчавайки първоначалната заповед, Държавният департамент уточни, че са направени "отделни споразумения", които да дадат на семействата "достатъчно време" да опаковат багажа си и да освободят апартаментите на територията на консулството.

Представителят на ведомството не разкри за колко време руснаците ще трябва да се изнесат от жилищната част на консулството, като каза само, че Москва е била информирана за новия срок.

Междувременно Държавният департамент ще контролира изцяло достъпа до имотите и поема цялата отговорност за сигурността и поддръжката им.

По-късно в неделя обаче Русия призовава властите в САЩ незабавно да върнат всички дипломатически обекти. "Призоваваме американските власти да променят решението си и незабавно да върнат руските дипломатически обекти. В противен случай върху САЩ ще падне цялата вина за продължаващото влошаване на отношенията между нашите страни, от които в голяма степен зависи състоянието на глобалната стабилност и международната сигурносте", заяви руското външно министерство.

Малко по-късно последва и твърдението на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че САЩ са съобщили на Русия, че очакват руската дипломатическа собственост, намираща се в престижни райони на Вашингтон и Сан Франциско, да бъде продадена на американската страна.

"Сега ще кажа нещо сензационно. Просто да не повярваш. Официално, по линия на Държавния департамент, не просто ни намекнаха, а направо ни казаха, че очакват, че ще продадем тези обекти на американската държава", заяви Захарова по телевизия Русия-1. Тя добави, че руската страна ще направи подборка от снимки на тези обекти, за да е ясно за какво става дума - те се намират в центъра на града, на много хубави места.

Американски представители са казали също, че Русия "няма да може да направи нищо" с дипломатическата си собственост, заяви Захарова и изтъкна, че става дума не просто за собственост, а за собственост, намираща се в държава, която винаги е подчертавала, че държи на защитата на частната собственост.

В отговор на въпрос какви ответните мерки би могла да вземе Русия Захарова отбеляза, че това не е от нейната компетенция и не е "въпрос на днешния ден".

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?