Конфликтът между Запада и Русия целял провал на Мондиал 2018

Русия прати нови въпроси на Великобритания и Франция по случая "Скрипал"

Мария Захарова видя опит за провал на Световното първенство по футбол в обтегнатите отношения със Запада

Основната цел на някои западни държави е да провалят Световното първенство по футбол, което трябва да се състои в Русия през това лято. Това коментира говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова по повод напрежението между Русия и държавите от Северна Америка и Европа след отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря във Великобритания.

"Това не е просто тяхна мечта (на западните държави – бел. ред.), това е основната им цел", каза Захарова в интервю за "Пети канал", отговаряйки на въпрос дали Русия ще се сблъска с изолация от западните държави на Мондиал 2018. "Такова е моето впечатление, че просто искат да махнат Световното първенство по футбол от Русия", допълни Захарова.

Междувременно руското министерство на външните работи публикува списък с нови въпроси към Великобритания и Франция по случая "Скрипал", предадоха АП и ТАСС.

Въпроси

Въпросите - 14 към Лондон и 10 към Париж - се съсредоточават до френското участие в разследването на покушението с нервнопаралитично вещество в английския град Солсбъри в началото на март. Великобритания обяви, че баща и дъщеря Скрипал са атакувани с вещество, разработено в бившия Съветски съюз, и посочи Русия като извършител на престъплението. Русия отхвърля обвинението. След случая редица държави изгониха руски дипломати, а други, като България, привикаха посланиците си в Москва за консултации.

С въпросниците Москва иска обяснение на какво основание към разследването са били привлечени французи и пита доколко те са експерти по бойните отровни вещества. Освен това руската страна се интересува как така френските експерти са установили, че използваното вещество в Солсбъри е с руски произход и разполагат ли във Франция с образци от групата бойни агенти "Новичок".

Подобни въпроси са отправени и към британската страна. Британските власти са попитани още дали са уведомили Организацията за забрана на химическите оръжия за включването на Париж към разследването и предадени ли са на организацията изводите на френските следователи. Русия пита какво общо има Франция със случилото се с двама руски граждани във Великобритания и по кои свои процесуални законодателни текстове британците канят чужда държава да участва във вътрешно британско разследване.

Иска се обяснение защо е отказано правото на консулски достъп до двамата руски граждани, които са пострадали на британска територия. Освен това Москва пита какви противоотрови са приложени на пострадалите и как тези антидоти са се оказали в британските медици на мястото на инцидента.

Експулсирани

Междувременно късно в неделя ТАСС съобщи, че всички руски дипломати, експулсирани от Съединените щати, са напуснали заедно със семействата си територията на посолството на Русия във Вашингтон. Те са се качили на два автобуса за международното летище "Дълес", откъдето да отпътуват със специален самолет за Москва. По време на потеглянето на автобусите не е имало произшествия и провокации.

От Държавния департамент на САЩ пък обясниха, че Русия може да замени експулсираните дипломати с други, съобщи Франс прес.

"САЩ експулсираха 48 служители на руското разузнаване, но не е казано, че Русия трябва да намали персонала на двустранното си представителство", обясни представител на Държавния департамент. Той уточни, че всички нови молби за акредитация ще бъдат разгледани поотделно.

Москва отрича, че експулсираните дипломати са шпиони. В отговор Русия експулсира 60 дипломати на САЩ и обяви затварянето на американското консулство в Санкт Петербург, но също не поиска съкращаването на броя на американските дипломати. Вашингтон също ще може да депозира нови искания за акредитация.

В същото време руското посолство в Лондон предупреди пътуващите за Великобритания руснаци, че може да станат обект на провокации, включително и с поставяне на чужди предмети в багажа им.

Напрежението между Москва и Лондон се изостри след експулсирането на дипломати заради случая "Скрипал" и още повече вчера, след като британски официални лица претърсиха щателно пътнически самолет на "Аерофлот" на летище Хийтроу.

Позиция

В същото време германският министър на външните работи Хайко Маас заявява, че неговата страна желае да запази диалога си с Русия въпреки конфликта около покушението срещу Сергей Скрипал, предаде ДПА.

В интервю за "Билд ам зонтаг" Маас казва, че "много от доверието бе загубено заради действията на Русия през последните години". Но същевременно "ние се нуждаем от Русия като партньор, например да помага за решаването на регионални конфликти, за разоръжаване и като стълб в многостранния световен ред". Министърът декларира, че Берлин е готов на диалог, и изразява надежда, че доверието ще бъде възстановявано "стъпка по стъпка", ако Москва желае това.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят