Конфликтът на партията на Орбан с ЕНП се задълбочава

Манфред Вебер: Сигналите от унгарския премиер не са окуражаващи

Унгарският премиер Виктор Орбан

Унгария не възнамерява да отстъпи пред ултиматума на Манфред Вебер до премиера Виктор Орбан да промени националистическите си позиции, ако не иска да бъде изключен от ЕНП, обяви унгарското правителство, цитирано от Франс прес.

"Има нещо по-важно от партийната дисциплина и то е защитата на европейските християнски ценности и спирането на имиграцията. Не можем да отстъпим от това", написа в Туитър говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

Снощи пък висш член на ФИДЕС в ЕП каза, че групата му няма да приеме условия, определяни от евродепутати от други страни за оставането си в съюза.

Вчера в отворено писмо до ръководството на ЕНП Вебер, който е председател на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент и кандидат на европейските консерватори за председател на Европейската комисия и в това си качество може да замени Жан-Клод Юнкер начело на комисията, постави няколко условия за оставането на партията на Орбан Фидес в ЕНП. Сред исканията му е Будапеща да прекрати незабавно "кампанията с фалшиви новини срещу Жан-Клод Юнкер", който също е член на ЕНП.

В тази започнала миналия месец кампания с плакати Фидес обвинява Брюксел и американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, че подкрепят незаконната имиграция.

В понеделник 12 партии членки на ЕНП официално поискаха изключването или замразяването на членството на Фидес. Вебер съобщи, че този въпрос ще бъде разгледан на 20 март.

Юнкер многократно се е обявявал за изключване на Орбан и партията му от ЕНП, но този вариант не се подкрепя единодушно във формацията.

Унгария вече обяви, че кампанията ѝ против Юнкер ще продължи, както е планирано, до 15 март, а след това е предвидена кампания срещу заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Сигналите от унгарския премиер Виктор Орбан не са окуражаващи, заяви днес Манфред Вебер, цитиран от Ройтерс.

"Сигналите, които идват от Виктор Орбан и унгарската партия ФИДЕС, не са окуражаващи", каза пред телевизия Ройтерс германецът от град Пасау, където се състоя среща на баварските консерватори.

"Нееднократно правихме опити да изгладим различията, но Унгария не предприе никакви стъпки или усилия към нас", заяви той.

ЕНП има 217 депутати в 750-местния Европарламент и 12 от тях са от ФИДЕС. Според социологическите проучвания се очаква блокът да остане най-голямата парламентарна група и след европейските избори през май, макар и с отслабени позиции, отбелязва Ройтерс.

"Ние сме Европейската народна партия, партия, която отстоява ценностите и основните си убеждения, и няма да позволим на никого да разруши това. Не става въпрос за брой депутати, а за ценности", подчерта Вебер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?