Конфликтът с Анкара оставя "Газпром" с тонове ненужни тръби и излишен газ

Конфликтът с Анкара оставя "Газпром" с тонове ненужни тръби и излишен газ

Газопроводни тръби за 1.8 млрд. евро остават по бреговете на Черно море, след като Русия реши да спре изграждането на газопровода "Турски поток" като част от наказателните мерки срещу Турция заради сваления руски бомбардировач. Точно преди година (на 1 декември 2014 г.) руският президент Владимир Путин обяви края на проекта "Южен поток" заради противоречията с ЕС за изграждането му и каза, че всички обеми газ, планирани за Европа по този газопровод, ще се насочат към новия "Турски поток".

Руският енергиен министър Александър Новак заяви пред репортери в четвъртък, че "Турски поток", който също трябваше да транзитира газ за ЕС, заобикаляйки Украйна, е прекратен.

Решението оставя руския монополист "Газпром" с тонове неизползваеми тръби, част от които бяха докарани в България още за "Южен поток" и впоследствие чакаха реда си да влязат в употреба за "Турски поток".

Източни от бранша заявяват, че тръбите могат да се ползват само по проект, минаващ по дъното на Черно море, заради специфичната им конструкция.

"Тези тръби бяха направени в съответствие със специфичната среда, налягане и капацитет, заявява източник от фирма за производство на газопроводни тръби пред Ройтрес. И допълва, че тези тръби могат да се ползват само за подводен газопровод в Черно море.

Обявеното прекратяване на "Турски поток" има преди всичко символичен характер, тъй като след няколко отлагания проектът бе замразен тази есен заради споровете между Русия и Турция, които така и не подписаха междуправителствено споразумение.

Финансовите загуби за "Газпром" обаче съвсем няма да са символични.

Анализаторът от "Сбурбанк" Валери Нестеров коментира, че "Газпром" е похарчила 12-14 млрд. долара за "Турски поток" и неговия абортиран предшественик "Южен поток", от който Путин се отказа преди година заради разногласията с ЕС, задълбочили се след руската намеса в Украйна.

Въпросителни има около планирания от "Газпром" проект "Северен поток -2" за Германия. Седем страни членки на ЕС (без България) излязоха с писмо, в което се обявяват против проекта, тъй като според тях той противоречи на интересите на ЕС и рискува да дестабилизира Украйна.

"Отново, компанията бърза да строи газопровод, който може би няма да е нужен", отбеляза Нестеров.

Русия е сред най-големите световни производители на стоманени тръби (втора след Китай) и има капацитет всяка година да произвежда над 3 милиона тона тръби с голям диаметър, които обикновено се ползват за големи енергийни проекти.

Компанията ТМК, която е най-големият производител на тръби в Русия, казва, че "Турски поток" може да бъде съживен в бъдеще. Може би след година или две, когато напрежението спадне, той може да се реализира, казва вицепрезидентът на ТМК Владимир Шматкович.

Изправен пред безпрецедентна конкуренция на най-големия си пазар и бавен и несигурен напредък за завоюване на нови пазари в Китай, "Газпром" изоставя заплахите и твърдия тон, с който говореше на клиентите си в Европа след избухването на кризата в Украйна, отбелязва Блумбърг.

Вместо това руският газов гигант демонстрира гъвкавост и нетърпеливо съживява газопроводни проекти, за да доставя директно газ на страните от ЕС. "Газпром" освен това настойчиво се опитва да постигне сделка с ЕК по обвиненията за злоупотреба с монопол и започналата процедура, която може да му коства милиарди долари.

ЕС се зае да диверсифицира енергийните си източници и тази цел се превърна в основен приоритет след конфликта с Русия заради анексирането на Крим и военната намеса в Украйна.

За разлика от миналата година, през следващата Русия ще има сериозна конкуренция на европейския пазар, на който ще се предлагат още газ от САЩ, Алжир и Близкия Изток.

Догодина се очакват първите доставки на американски шистов газ, докато новите проекти в Азия ще повишат глобалното предлагане на газ, отбелязва Блумбърг.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?