Конфликтът се изостря: Туитър скри туит на Тръмп заради "възхвала на насилието"

Преди това президентът атакува социалните мрежи с указ

Конфликтът се изостря: Туитър скри туит на Тръмп заради "възхвала на насилието"

Конфликтът между президента Доналд Трмъп и американските технологични компании ескалира в петък, когато Туитър (Twitter) обвини Тръмп, че нарушава установените от социалната мрежа правила срещу възхвала на насилието със своя публикация в мрежата, според която "мародерите" на протестите в Минеаполис трябва да бъдат застреляни.

Няколко часа по-рано президентът подписа указ, целящ да ограничи защитата, с която се ползват социалните мрежи, и свободата, с която разполагат при модериране на съдържанието си.

Указът на Тръмп срещу социалните мрежи

"Ние сме тук днес, за да защитим свободата на словото от една от най-големите заплахи", заяви Тръмп от Овалния кабинет при подписването на документа, който вероятно ще доведе до дълга съдебна битка, отбелязва Франс прес.

Тръмп обвини социалната мрежа Туитър в действия, неприсъщи на една неутрална платформа, след като Туитър за първи път постави предупредителен знак на някои негови постове, обозначавайки ги като подвеждащи и подсказвайки на абонатите си да проверят достоверността на съдържащите се в тях твърдения. Преди два дни президентът се закани да регулира или дори да спре социалните мрежи.

"Те разполагат с неконтролирана власт да цензурират, редактират, скриват или модифицират всякакъв вид комуникация между отделни личности и широката публика", изтъкна Тръмп по отношение на гигантските технологични компании от Силициевата долина и добави: "Не можем да позволим това да продължи, това е изключително несправедливо".

Той заяви, че указът му съдържа изискване за създаването на нови законови правила за дейността на социалните мрежи, за да не могат те повече да се ползват от същата юридическа защита, както досега.

В указа се има предвид прочутият параграф 230 от закона за етичните норми в средствата за комуникация от 1996 г., който предоставя имунитет на социалните мрежи от съдебно преследване, свързано с материалите, публикувани от трети лица, и им дава свободата да обработват съдържанието си по своя преценка.

Указът на Тръмп цели да ограничи приложното поле на това законодателство и да даде възможност на властите да се произнасят по отношение на начина, по който социалните мрежи обработват съдържанието си.

Туитър скри публикация на Тръмп "възхваляваща насилието"

След подписването на указа обаче Туитър отново се намеси след публикации на Доналд Тръмп, който нарече протестиращите в Минеаполис "бандити", които "петнят паметта на Джордж Флойд".

46-годишният Джордж Флойд почина в понеделник, след като видеоклип показа как опитва да си поеме дъх, докато бял полицай е сложил коляно върху врата му. Коментарът на Тръмп по темата се оказа отбелязан с предупреждение, че може да вдъхнови насилие.

"Няма да позволя това да се случи", продължава публикацията на президента.

Туитър обаче не я изтрива, а скрива и отбелязва като "възхваляваща насилие" и пораждаща "риск да вдъхнови днес подобни действия". Става дума по-конкретно за заключителните думи на Тръмп: "Току-що говорих с губернатора Тим Уолц и му казах, че армията е с него. При всяка трудност ще поемем контрол, но когато започне плячкосването, започва и стрелбата."

Тази фраза на Тръмп препраща към случай в Маями, Флорида, от 1967 година. Тогава началникът на полицията в града е използвал същата фраза по време на размирици, започнали след случай на полицейско насилие срещу чернокож.

Според Туитър обаче "публичният интерес" изисква туитът на президента да остане достъпен, понеже попада в категорията публикации на "избрани и правителствени служители".

Когато се кликне на "View" отдясно на това съобщение, потребителите могат да видят оригиналния туит на Тръмп.

Потребителите обаче не могат да го "лайкват", да отговорят на него или да го разпространяват без собствен коментар. Възможността обаче да го ретутнат с коментарите се запазва.

"Това е най-смелата и рискована стъпка, която някога е предприемал Туитър или която и да е социална мрежа, коментира пред Би Би Си Карл Милър от Центъра за анализ на социалните мрежи в британската компания Demos.

Всичко това се случва в момент на граждански протести в различни американски градове, предизвикани от смъртта на Джордж Фолд.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят