Конфликти заплашват Дачия със закриване

Френската група Рено, която притежава румънския автомобилостроителен завод Дачия, може да сложи катинар на фабриката в Румъния и да премести дейността си в Мароко на фона на засилването на напрежението между ръководството на фабриката и синдикатите по въпроса за заплатите, съобщава информационният сайт Зиаре, позовавайки се на арабски медии.

Румънските служители искат да получават повече пари, но шефовете им твърдят, че ако увеличат заплатите, заводът ще загуби конкурентноспособността си, особено като се има предвид, че служителите в Танжер, Мароко, получават два пъти по-малко, пише изданието "Еспрес".

Медията подчертава, че тъй като дискусиите между двете страни продължават от известно време и все още не се е стигнало до споразумение, властите в Букурещ гледат с безпокойство към бъдещето на групата Рено в Румъния.

Има две възможности: или Рено да прехвърли част от дейностите си в Танжер, или да вземе радикално решение и да се откаже от бизнеса си в Румъния, при което хиляди работници ще останат на улицата, посочва цитираният източник.

Съществува и напрежение между компанията и румънските власти, след като правителството, ръководено от Виктор Понта, отхвърли за момента изграждането на магистралния участък между южния град Питещ и централния град Сибиу (град Миовени, в който се намира фабриката на Дачия, се намира близо до Питещ – бел. ред.).

Компанията "Аутомобиле Дачия" регистрира през 2013 г. оборот от 18,4 милиарда леи (еврото се разменя за 4,50 леи) и нетна печалба от 337 милиона леи. Компанията има 14 000 служители, отбелязва Зиаре.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?