Конфликтите в бившия СССР пак разделиха ОССЕ

Петдесет и шестте страни от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), събрали се в Казахстан на първата си среща на върха от 11 години насам, не успяха да приемат план за действие за укрепването на организацията заради разногласия за конфликтите в бившия СССР, съобщи Франс прес.

Страните участнички приеха само "Декларация от Астана", която потвърждава принципите на ОССЕ,  заяви президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев късно в четвъртък, 11 часа след първоначално обявения час в програмата на срещата. Официално приемането на документа беше насрочено по обед, но обсъждането му продължи до полунощ.

"Това е общ исторически успех, който отговаря на надеждите на нашите народи за по-добър, сигурен свят", заяви Назарбаев и добави, че приемането на декларация "открива нов етап в живота на организацията". Назарбаев окачестви преговорите като "нелеки" и призна, че дискусиите са били "твърде бурни".

Представители на ЕС, Канада и САЩ след това обаче прочетоха "обяснителни декларации", от които става ясно, че въпросите за териториалната цялост на Грузия и на Молдова, както и азербайджанско-арменският конфликт са попречили на приемането на по-амбициозен документ.

Русия беше предупредила, че ще се противопостави на всеки документ, признаващ териториалната цялост на Грузия. Москва призна независимостта на двете отцепнически грузински области Абхазия и Южна Осетия след войната с Грузия през август 2008 година.

Представителката на Канада изрази съжаление, че не е било възможно да се постигне консенсус по замразените конфликти в бившия СССР - между Русия и Грузия, между сепаратистите в Приднестровието и правителството в Молдова и между Армения и Азербайджан за оспорвания анклав Нагорни Карабах.

Представителят на Русия от своя страна увери, че е направил всичко възможно за постигането на консенсус по плана за действие, и обвини за провала "идеологичния подход" на някои държави.

Документите на ОССЕ се приемат с консенсус, така че дори една единствена страна може да блокира всяко решение.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?