Конфронтация между суходолци за сметището

Очертава се конфронтация между суходолци заради искането на кмета на София Бойко Борисов за отварянето на депото за битови отпадъци срещу инвестиции,  след като в сряда бе обявено, че е сформирано ново гражданско сдружение на жители от столичния квартал. То ще търси компромис за решаване на проблемите със сметището и даде да се разбере, че ще подкрепи Борисов.

Срещу отварянето на сметището през следващите две години от сдружението "Диалог за Суходол" очакват общината да вложи 40 млн. лв. в инфраструктурата на квартала. Става дума за канализация, газификация, оправяне на пътищата - "за парите, които няма да бъдат похарчени от София за балиране, а ще отидат за подобряване на инфраструктурата в Суходол", каза председателят на сдружението Георги Георгиев.

Организацията предлага със Столична община да бъде сключен договор, че сметището окончателно ще бъде закрито след изчерпване на капацитета му, който сега се оценява от експертите на софийското кметство на 450 хил. куб. м. Те ще искат общината да даде и гаранции, че на терена на сметището няма да бъде изграждана инсталация за балиране и завод за преработка на отпадъци. Сдружението предлага и обходен маршрут за камионите, които ще превозват боклука.

Не е ясно колко от жителите на Суходол подкрепят новото сдружение, тъй като голяма част от хората там са категорично против повторното отваряне на депото. Организацията ще представи официално целите си пред жителите на квартала в неделя.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?