Конфуз: Борисов е срещу операцията в Сирия, но Турция му благодари, че я подкрепя

София е твърдо против европейски санкции срещу Анкара

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се озова в центъра на нов дипломатически конфуз, след като получи във вторник благодарност от турския външен министър Мевлют Чавушоглу за подкрепата си за турската военна операция в Североизточна Сирия. Турският дипломат дори посочи позициите на Борисов и унгарския премиер Виктор Орбан като контрааргумент на европейските критики срещу действията на турската армия срещу кюрдите в Сирия.

Така българският премиер, който от самото на начало на турската военна офанзива обяснява в колко добри отношения е с Ердоган и така се опазваме от бежанци, във вторник се принуди да обяви официално, че всъщност не подкрепя действията на Ердоган срещу кюрдите, а само споразумението между ЕС и Анкара за задържане на мигрантите.

Не съм подкрепял военната операция, а само споразумението за мигрантите

"Аз никога не съм подкрепял операцията, а съм подкрепял споразумението с Турция и това, че Турция го спазва на сто процента с България - ясно и точно", каза Бойко Борисов след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Борисов е европейският лидер, който демонстрира най-твърда подкрепа към турския президент Реджеп Ердоган, и според собствените му признания от преди няколко дни, "много пъти, когато Европа е била много против Ердоган, само аз съм отивал там". 

Сега Борисов потвърди, че е категорично срещу налагането на европейски санкции срещу Турция, които според него може да доведат до сериозни икономически вреди за България и за пореден път постави като основен приоритет спазването на споразумението за мигрантите.

Само няколко часа по-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу оцени високо ролята на Борисов.

"Аз благодаря за подкрепата, която бе изразена от министър-председателя на България Бойко Борисов тези дни, по отношение на провежданата от турската армия операция в Сирия "Извор на мира"", заяви Мевлют Чавушоглу пред БТА.

По думите му категорично изразената подкрепа от българския министър-председател, а също и от унгарския премиер Виктор Орбан, е много важна в момент, когато други европейски страни критикуват Турция, макар че са съюзници в НАТО.

Против санкции срещу Турция – ще загубим милиарди

В необичаен жест към президента Румен Радев – вероятно опитвайки се да покаже национално съгласие по тежък международен казус - Борисов пренесе заседанието на Съвета по сигурността в президентството. Обяснението бе, иска да запознае и държавния глава с обсъжданите въпроси. След заседанието заяви, че няма нищо извънредно и не се наблюдава засилване на мигрантския натиск към България.

"Военната операция трябва да спре. Рискът от хуманитарна криза е много голям, а възникне ли такава, това означава нарастване на мигрантската вълна. Това са свързани процеси. За това и ние настояваме да бъдат прекратени военните действия и само дипломацията е тази, която може да реши този конфликт", коментира Борисов.

В същото време се позова на оценките на турските официални власти, че имат 700 нападения от кюрди и сирийци.

"Така ли е, не е ли. Нито искам да знам, нито се интересувам", отбеляза далновидно Борисов.

На въпрос дали Анкара е запозната с българската позиция, премиерът отговори, че външните министри и граничните служби на двете страни са във всекидневна комуникация.

Той се обяви твърдо срещу европейски санкции срещу Турция, тъй като "България има 5 млрд. долара стокооборот с Турция и те са наши съседи".

"Ние със санкциите с Русия - хем къде, къде ни е по-малък стокооборотът, загубихме над половин-един милиард лева, а при едни санкции с Турция ще загубим милиарди, така че надявам се дипломацията и обединените усилия на всички да дадат резултат", каза Борисов.

Твърдението за силен негативен ефект на санкциите срещу Русия обаче е силно преувеличено, тъй като официалните статистически данни от години показват, че не са от толкова голямо значение за България.

Ако в България влязат 100 хиляди мигранти, какво ще стане?

"Ако в България влязат 50 или 100 или 200 хил. мигранти, не знам какво изобщо ще се случи със страната. Докато Турция спазва на 100 % споразумението с България и то работи перфектно, съм длъжен заради нашата сигурност, да отстоявам тази позиция. Много такива има демократи, които говорят и слушах анализатори, да отидат да видят какво става в Гърция. Гърция има острови, има къде да ги слага, ако влязат в Странджа няколко стотинхиляди, не искам да се ангажирам с резултата. Така че ние към момента спазваме всички нормативни актове и участваме активно в правенето на политика и в НАТО и в ЕС и искаме конфликтът да свърши незабавно", каза министър-председателят.

Съгласно споразумение от март 2016 г., ЕС отпусна милиарди евро на Турция, а в замяна Анкара трябва да възпира миграционния поток към Европа. Турция казва, че парите се отпускат твърде бавно и са незначителна част в сравнение с 40-те милиарда евро, които твърди, че е похарчила за бежанците.

Турската офанзива в Северна Сирия започна след благословия от американския президент Доналд Тръмп и с обяснението на Анкара за борба с кюрдите в региона, които Турция счита за терористи. Лидерите на ЕС обаче обявиха, че военната интервенция прави района още по-несигурен и призоваха турските власти да я прекратят.

Очаква се тази седмица европейските лидери да обсъдят въпроса за европейски санкции срещу Турция.

Радев иска общоевропейски план 

По-късно от президентството съобщиха, че държавният глава Румен Радев е настоял България да постави на следващото заседание на Съвета на ЕС въпроса за приемането на общ европейски план за действие в случай на внезапно увеличение на миграционния натиск по външните европейски граници. 

Искането за приемане на такъв оперативен план беше внесено в Съвета на ЕС от държавния глава още през 2017 г. и беше обсъдено на срещата на върха на президентите на парламентарни републики от Европейския съюз на 11 октомври т.г. в Атина, припомнят от президентството.

На срещата на "Дондуков" 2 е била обсъдена ескалацията на напрежение в региона на Близкия Изток, както и предприетите от отговорните институции мерки за охрана на границата и за безопасността на гражданите. Представителите на службите за сигурност са уверили, че няма пряка заплаха за сигурността на страната, но ще продължат да следят внимателно развитието на ситуацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?