Конфуз: Лондон опроверган, че указът на Тръмп няма да важи за британци

Правителството отказва да оттегли поканата за визита на Тръмп, въпреки че 1 млн. души искат това

<i>Американското посолство в Лондон</i>

Британското правителство отхвърли искането на 1 милион души, подписали петиция да се оттегли поканата към Доналд Тръмп за държавно посещение в Лондон и прием при кралица Елизабет Втора. Според правителствени източници, цитирани от британски медии, това би било "популистки жест" и би зачертало всичко, постигнато от премиера Тереза Мей по време на визитата ѝ във Вашингтон миналата седмица.

Същевременно възникна конфуз по повод съобщението на британското външно министерство, че Лондон е издействал изключение от Вашингтон за приложението на издадената от американския президент забрана за влизане в страната на граждани от 7 предимно мюсюлмански държави.

Указът на Тръмп предизвика многохилядни протести в САЩ и критики от Европа и Канада. В неделя вечерта британският външен министър Борис Джонсън обаче съобщи, че е получил уверение от Белия дом, че огромната част от британските граждани, които притежават и паспорт на една от 7-те страни, цитирани в указа, ще бъдат изключение от въведената имиграционна забрана. Той каза, че тя ще важи само за онези британци с двойно гражданство, които пътуват за САЩ от една от седемте страни, но няма да има проблем за тези, които ще летят от Великобритания.

В понеделник обаче американското посолство в Лондон съобщи, че няма да бъдат издавани визи на каквито и да е хора с двойно гражданство от седемте държави. Посолството дори няма да приема за интервю онези кандидати за американска виза, които са с двойно гражданство.

Посолството на САЩ в Лондон посочи, че веднага след указа на Тръмп от 27 януари, издаването на визи за чужденци от Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен е било прекратено ефективно до следващо нареждане.

Ако сте гражданин или двоен гражданин на една от тези държави, моля не подавайте молба за виза или не плащайте каквито и да е такси за виза в този момент, предупреждават от посолството. На онези, които вече са се записали и чакат ред, се казва да не се явяват за интервю, защото такова няма да бъде проведено.

Говорител на британския премиер каза в понеделник сутринта пред журналисти, че не е виждал съобщението и не може да го коментира, но е "уверен", че критериите, обявени преди това от британското външно министерство, са в сила.

От министерството заявиха, че изявлението Борис Джонсън се основава на обяснения, които са му били дадени от Белия дом.

Британското правителство е изправено пред сериозни критики и вътрешен натиск, след британски граждани, включително роден в Ирак депутат от консервативната партия и олимпийския шампион Мо Фарах заявиха, че се чувстват забранени от политиката на Тръмп.

В същото време почти 1 милион души са подписали петиция с призив Великобритания да оттегли покана към американския президент за посещение в Лондон и прием при кралица Елизабет Втора.

Петицията беше подета преди британската министър-председателка Тереза Мей да отправи в петък покана към Тръмп за държавно посещение, което означава, че той ще пристигне по покана на кралица Елизабет Втора. Предвижда се американският президент да посети Великобритания по-късно през годината.

Кампанията срещу негова държавна визита обаче набра сила, след като той наложи четиримесечна забрана за приемане на бежанци в САЩ и временно спря достъпа на хора от Сирия и още шест преобладаващо мюсюлмански страни. Досега петицията събра над един милион подписа.

"Доналд Тръмп трябва да бъде допуснат да дойде във Великобритания като ръководител на правителството на САЩ, но не бива да бъде канен на официално държавно посещение, защото това би поставило в неудобно положение Нейно величество кралицата", се казва в петицията.

Когато дадена петиция събере 100 000 подписа, тя трябва да бъде разгледана от британския парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?