Конфузна история за елха и посолство

Конфузна история за елха и посолство

Жестът дори е симпатичен: руското посолство инсталира елха в центъра на София. Но дори да не ви е симпатичен, в него няма нищо нередно или незаконно. Нищо нередно или незаконно няма и в протеста на онези софиянци, които покрай елхата (а и върху нея) припомниха за руската агресия срещу Украйна.

В отговор един човек на име Костадин Костадинов пише - най-напред във "Фейсбук" - глуповато-възбуден текст (то такива са нравите в тази социална мрежа), с който се опитва да санкционира протестиралите. Костадинов се мъчи да бъде остроумен и саркастичен, но резултатът е трогателно конфузен: блудкави клишета и опит за стрелба с овлажнените боеприпаси на най-некадърната кремълска пропаганда. Които отдавна не гърмят.

И все пак, дотук – нищо страшно. Един човек с местожителство извън София, комуто патосът и кръвожадните патриотични гримаси видимо се удават доста по-добре от иронията и изящната словесност, се е изказал във "Фейсбук" по въпроса за елхата в центъра на столицата. Няма лошо, It's a free country, както биха се изразили неговите любими врагове от американското посолство в същата тази София.

Играчка-плачка

Вместо тях обаче веднага се обадиха любимите му приятели от руското посолство. И тук глуповато-смешната история изведнъж влиза в парадигмата "играчка-плачка". Защото едно е частното лице Костадин Костадинов да даде воля на комплексите си във "Фейсбук", а съвсем друго – руското посолство да тиражира неговите обиди по адрес на протестиралите.

Честно казано, не мога дори да си представя с кой акъл администраторите на ФБ-профила на руското посолство са решили да препубликуват скромните размишления на Костадин Костадинов. Заклетите русофоби тук сигурно ще кажат, че въпросните администратори сигурно са попрекалили с водката по празниците. Но нали Коледа в Русия е чак на 7 януари? Не, просто нервите много са изтънели. Виждали сме го и друг път, чували сме го в някои доста непремерени изявления на външния министър Лавров и на неговата не по-малко противоречива говорителка Захарова.

"Тези българи за какво се мислят?" – така приблизително звучи вътрешният им глас, в перфектен синхрон с който е влязла превъзбудата на Костадин Костадинов. Засега "тези българи" очевидно не се мислят за нищо, доколкото няма официална реакция относно разгащеното поведение на руското посолство.

Дано обяснението за това мълчание да е свързано единствено с отминалите празници. И дано с настъпването на делниците мълчанието да бъде нарушено.

Споделяне

Още от Анализи и Коментари

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?