Конгресът формално откри процедурата за импийчмънт на Тръмп

"Най-големият лов на вещици в американската история", възмути се президентът

Нанси Пелоси и Доналд Тръмп

Камарата на представителите на САЩ направи голяма стъпка в процедурата по импийчмънт срещу президента на САЩ Доналд Тръмп в четвъртък, одобрявайки правилата за следващия етап на разследването на украинската афера.

Контролираната от демократите Камара на представителите успя да приеме с 232 гласа "за" и 196 "против" резолюцията, която дава официален характер на разследването и разрешава организирането на публични изслушвания след пет седмици на разпити при закрити врата.

Разпитите ще са болезнени за Тръмп предвид краткото време до изборите през 2020 година.

Благодарение на този текст "американците ще могат да чуят пряко как президентът е злоупотребил с пълномощията си", написа в Туитър лидерката на демократите в Конгреса Нанси Пелоси.

На 24 септември Пелоси реши нейната партия да поеме по опасния път към импийчмънт след разкритията за един телефонен разговор между Доналд Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски, състоял се в разгара на лятото.

По време на този разговор, за който стана ясно след сигнал, подаден от разобличител, президентът републиканец е поискал от събеседника си да "се заинтересува" от неговия съперник от Демократическата партия Джо Байдън и бизнеса на сина му Хънтър в Украйна.

Оттогава демократите го обвиняват, че е злоупотребил с властта си за лични цели. Джо Байдън има сериозен шанс да се изправи срещу него на президентските избори през 2020 година.

Доналд Тръмп заяви, че е подложен на "най-големия лов на вещици в американската история", след като Камарата на представителите прие резолюция, официализираща разследването за евентуална процедура по импийчмънт срещу него.

"Това е несправедливо, противоконституционно и по същество антиамериканско", се казва в изявление на Белия дом.

При гласуването в Камарата на представителите всички републиканци подкрепиха Тръмп, както и двама демократи.

Според Републиканската партия разследването e "партизанско упражнение" по "правила в стила на Съветския съюз".

Това бе първото официално гласуване по процедурата за импийчмънт, която по всяка вероятност ще продължи с месеци, евентуално и през първите седмици от изборната 2020 г.

Изходът от гласуването е победа за демократическото мнозинство в камарата, което ще има контрол върху разследването. Демократите ще могат да ограничават възможностите на републиканците и на адвокатите на Белия дом да призовават свидетели. 

Ако Камарата на представителите гласува за импийчмънт на Тръмп, процедурата ще мине в контролирания от републиканците Сенат.

Правата на Тръмп

За да се определи дали Доналд Тръмп е използвал възможностите на американската държава, за да окаже натиск на Киев, демократите вече са изслушали при затворени врата дванайсетина дипломати и съветници на Белия дом.

Според изтекли подробности по време на тези безкрайни изслушвания в Камарата на представителите посланици и висши служители са давали свидетелски показания, които понякога са били много критични към Белия дом.

Те, по-специално, са разкрили усилията, полагани от месеци от приближени на президента, включително личния му адвокат Руди Джулиани, извън официалните дипломатически канали, за да убедят Киев да предостави злепоставяща информация за Джо Байдън.

Президентът и неговият антураж остро критикуваха потайността на тези изслушвания, обвинявайки демократите, че разкриват само част от казаното, така че да създадат фалшива представа за реалността.

Те ги обвиняват и в нарушаване на правото на защита на Доналд Тръмп, както и че действат, без да е имало гласуване.

Целта на резолюцията е те да не могат да използват този аргумент за защитата си.

Освен организирането на публични изслушвания документът предвижда да се разреши на републиканците да привикват свои собствени свидетели на тази фаза от разследването, която е под надзора на Комисията по разузнаване.

Текстът предвижда след това доказателствата да бъдат предадени на юридическата комисия, която ще бъде натоварена да състави обвиненията срещу президента. На този етап "ще бъде разрешено участието на президента и на неговите адвокати", гласи текстът.

"Откровен разговор"

Така защитата на Доналд Тръмп ще може да поиска нови свидетелства или документи, да извърши кръстосани разпити и да предяви възражения. Но, ако президентът откаже да сътрудничи с исканията на Конгреса, исканията му могат да бъдат отхвърлени.

Затова Белият дом заявява гръмко, че има "измама". По време на дебати в комисия вчера републикански депутати порицаха "несправедливата" процедура, която според тях не е "нито открита, нито прозрачна".

"Чуваме много оплаквания за тези процедури, като че ли искат да избегнат да говорят откровено", отвърна демократът Джейми Раскин.

Американската конституция очертава само най-общо правилата за сваляне на президент: на Камарата на представителите се пада задачата да предяви обвинението, а на Сената - да вземе решение. Имайки предвид републиканското мнозинство в горната камара, на този етап свалянето на президента изглежда малко вероятно.

На друг фронт федерален съдия от Вашингтон ще разгледа днес следобед молбата на свидетел, призован от Камарата, който заявява, че е подложен на натиск и от Конгреса, и от Белия дом.

Американското президентство нареди на всички членове на администрацията да не сътрудничат на разследването с мотива, че трябва да бъде защитена дейността на изпълнителната власт. Решението на съда ще има сериозни последствия за резултатите от разследването.

Същевременно демократите в Камарата на представителите призоваха бившия съветник по националната сигурност към Белия дом Джон Болтън да свидетелства идната седмица в рамките на парламентарното разследване за импийчмънт.

Болтън е призован да свидетелства на 7 ноември, но той може да откаже да го направи. Демократите са поискали да изслушат още двама души, които са били или са все още членове на екипа по националната сигурност.

Старшият директор по въпросите, свързани с Русия и Европа в Съвета за национална сигурност към Белия дом Тим Морисън напуска поста си, предадоха световните агенции. На негово място ще бъде назначен Андрю Пик, който сега е помощник държавен секретар по въпросите на Иран и Ирак.

Морисън е призован от демократите в Конгреса да говори в рамките на процедурата по импийчмънт на президента. Той ще свидетелства днес в Камарата на представителите, допълва Асошиейтед прес. Морисън е бил един от американските представители, които са присъствали на телефонния разговор на Доналд Тръмп с украинския президент Володимир Зеленски, заради който се стигна до разследването за импийчмънт на президента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят