Конгресът на БСП наесен – само за подготовката за изборите догодина

Конгресът на БСП наесен – само за подготовката за изборите догодина

Лидерът на БСП Сергей Станишев, който след изборния провал на партията преди година непрекъснато е атакуван от съпартийци да се оттегли от поста, отново е надделял в сряда на късно заседание на Изпълнителното бюро (ИБ). Партийното ръководство е приело неговото предложение конгресът през октомври да се занимава само с подготовката за местните и президентските избори.

Пред Mediapool членове на ИБ коментираха, че вариантът, който Станишев е предложил за дневен ред на конгреса през есента, не предвижда никакви вътрешни избори и така вниманието ще бъде насочено само върху подготовката за вота догодина.

На заседанието на бюрото обаче са били предложени и други два варианта за конгресното заседание. Единият е бил на столичните социалисти, които настояват за пълен цикъл отчетно-изборна кампания, провеждане на нов конгрес с нови делегати и т.н. Този вариант обаче бил отхвърлен с мотива, че няма време за провеждането на такава кампания и така ще се загуби енергия нужна за подготовката за двата избора догодина.

Другият вариант, предложен от Корнелия Нинова, Георги Кадиев и Ваня Добрева, бил на конгреса да има избор на нов председател и нов Национален съвет (НС). И това предложение обаче не било подкрепено. Все пак Георги Пирински казал, който иска такава точка да я предложи в събота, когато ще се проведе пленум на Националния съвет на партията. "Който настоява за нея, да я предложи в събота и така ще видим каква подкрепа среща тя", казал Пирински.

Това обаче най-вероятно няма да се случи, коментираха социалисти, тъй като пленумът може и да не събере кворум, както стана на последните няколко заседания. Така точката изобщо няма да бъде предложена за обсъждане и гласуване. По думите им много от членовете на НС били демотивирани да участват изобщо в заседанията му, тъй като според тях важните решения в повечето случаи били "предизвестени", спускали се "отгоре“ без реален дебат. Други социалисти, които живеят в провинцията, пък се оплаквали, че нямат пари да пътуват до София.

Иначе на утрешното заседание на "Позитано" 20 пленумът трябва да приеме дневния ред на конгреса. Представители на червеното ръководство не изключват вариант, при който дори пленумът да не включи точка за избор на нов лидер и ново ръководство, това да стане на самия конгрес и така "лидерският дебат" да се състои.

Те прогнозират, че Станишев ще остане начело на партията до изборите догодина и след тях ще се оттегли, каквото намерение самият той декларирал наскоро пред съпартийци.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?