Конгресът на БСП решава да не допусне старото си ръководство в новия парламент

Корнелия Нинова, сн: БГНЕС

БСП се събира в събота на конгрес, чиито делегати ще бъдат надъхвани от ръководството с призив от стената "Поискай промяна".

С най-голям интерес се очаква гласуването по "революционното" предложение на Корнелия Нинова, според което хора с по три депутатски мандата не могат да се кандидатират отново. Другата важна промяна в устава предвижда лидерът на БСП да се избира пряко от всички социалисти, а не от делегатите на конгреса. Възможността за пряк вътрешен избор съществува и сега, но никога не е ползвана, а Нинова смята да я въведе като единствена.

Делегатите ще трябва да одобрят предизборната платформа на партията, да променят устава ѝ и да приемат новата коалиционна рамка, която БСП ще спазва на предсрочните избори за парламент на 26 март.

Новата коалиционна политика на БСП бе заявена от Нинова още преди месеци, когато от думите ѝ стана ясно, че ще ревизира настоящата "Коалиция за България" като се освободи от партиите, които нямат достатъчно избиратели и не допринасят за по-добрия изборен резултат. Името на коалицията, с която БСП ще се яви на вота ще е "БСП за България".

Редуцирането на коалиционните партньори би имало и този резултат, че ще намали участието им на избираеми места в листите, както и бъдещото им пласиране в изпълнителната власт, ако БСП направи правителство.

Най-ожесточени дебати се очакват по промените в устава, които предвиждат въвеждане на мандатност за депутатите на БСП.

Първоначалната идея бе да се въведе ограничение до три мандата, но в тази хипотеза влизаха доста от приближените на новия лидер. Затова ограничението бе прецизирано – да не е просто три мандата, а три пълни мандата – т.е. 12 години. По този начин за депутати няма да могат да бъдат избирани хората от старото партийно ръководство - Михаил Миков, Атанас Мерджанов, Янаки Стоилов.

Не всички структури са съгласни с това и някои от тях номинираха за депутати именно хората, които Нинова смята да остави зад борда.

Възможно е делегатите на конгреса, които са против предложението на Нинова, да поискат то да отпадне от дневния ред или пък да саботират приемането му чрез протакане или напускане на залата, за да падне кворумът.

Ще бъде обсъдена и предизборната платформа на партията. Нинова вече формулира нейната цел - нито един българин под прага на бедността. Мотото на БСП в предизборната кампания ще е "Правила, сигурност, справедливост".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?