Конгресът на ЕНП, заради който Кунева ходи на крака при ГЕРБ, се оказа несъществуващ

Меглена Кунева. Сн. БГНЕС

Конгресът на Европейската народна партия (ЕНП), заради който лидерът на ДБГ Меглена Кунева съобщи, че е посетила лично централата на ГЕРБ в понеделник, докато там се е провеждало заседание на ръководството, се оказа несъществуващ. Самата Кунева информира във Фейсбук страницата си: "На 23 октомври в Брюксел предстои конгрес на ЕНП. Днес уведомих лично представители на международния отдел на ГЕРБ, че ДБГ започва процедура за членство."

До момента обаче партията ѝ не е подготвила предварителните писма за кандидатстване в ЕНП, съобщиха за Mediapool членове на формацията на Кунева.

По време на посещението си в централата на ГЕРБ председателката на "Движение България на гражданите" отрече да е разговаряла с политици от ГЕРБ. В Реформаторския блок, чийто член е ДБГ, има уговорка лидерите да се явяват заедно на политически срещи.

От пресцентъра на ГЕРБ уточниха, че международният им отдел завежда Цветелина Маркова, която не е политическа фигура, а е "служител в администрацията на партията".

Както става ясно от сайта на ЕНП, след 10 дни в Брюксел не е предвидено провеждането на конгрес, а обичайната сбирка на евродесните преди Европейски съвет. От ДБГ обаче обясниха пред Mediapool , че Кунева ще присъства на сбирката на 23 октомври, за да кандидатства за членство.

"Не е ясно по какъв начин тя ще бъде допусната на рутинна среща, в ясен формат, но ако е получила някаква извънредна покана, непредвидена в протокола, това е друга тема", коментираха от другите партии членки на ЕНП у нас.

Според източници на Mediapool в ДБГ, партията не е подготвила необходимите писма за кандидатстване, които предхождат всяка процедура.

"Пишат се няколко кръга писма за искане на членство. После се минава на най-малко две комисии, и чак тогава се иска съгласието на другите партии членки на ЕНП в държавата", обясниха процедурата от формацията, изразявайки недоумение от самоинициативата на Меглена Кунева да посещава централата на ГЕРБ преди още да са приключили формалностите.

Прошко Прошков, който отговаря за връзките на ДБГ с ЕНП, заяви лаконично, че е разбрал от медиите за инициативата. "Това е стар наш план, мога да кажа само, че се радвам, че е започнала процедурата", каза Прошков и добави, че се надява ДБГ първо да е потърсила съдействие от партньорите на партията членове на ЕНП в Реформаторския блок.

"Вече имаме подкрепата ни партньорите ни в Блока", е написала Кунева във Фейсбук. Освен това е уточнила: "Както обещахме още при учредяването на ДБГ, ще предприемем действия за членство в Европейската народна партия, след като получим добра подкрепа на българските граждани на парламентарни избори. Подкрепата вече е факт".

Подкрепата от 8.9% на последните парламентарни избори е за коалицията Реформаторски блок, в която участват още няколко партии. При самостоятелното си явяване на изборите миналата година "Движение България на гражданите" не успя да прескочи 4-процентовата бариера и остана извън парламента, което обяснява и факта, че тогава не предприе стъпки за кандидатстване в ЕНП.

Отговарящият за връзките с европейската десница в ДСБ Борис Станимиров заяви по повод намеренията на ДБГ, че има проведени подобни разговори на първоначално ниво между партиите, при "съставянето на Реформаторския блок".

"Оттогава госпожа Кунева не е търсила съдействие, поне от мен", допълни той. И изясни, че чисто формално кандидатурата на ДБГ за член не може да бъде разгледана преди 17-18 ноември, когато в Брюксел има политическа асамблея на ЕНП.

"Това е форматът, в който се разглеждат молби за членство. Партията дотогава трябва да е изпратила своите документи и на асамбелята те трябва да бъдат разгледани и оценени. Тогава започва събирането на мнение от останалите партии членки от страната", допълни Станимиров.

От пресцентъра на ДБГ обясниха, че нямат промяна в позицията си и няма какво повече да добавят към вчерашното изявление на лидера на формацията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?