Конгресът на САЩ иска отговори за руските връзки на президентския екип

Тръмп обвини разузнаването в мръсни трикове и конспирация с медиите срещу него и "прекрасния човек" Флин

Конгресът на САЩ иска отговори за руските връзки на президентския екип

Кризата, избухнала около нерегламенитрани отношенията на сътрудници на президента Доналд Тръмп с Русия, се задълбочи в сряда, когато все повече съпартийци на Тръмп настояха за разширено разследване в Конгреса. Президентът се опита да прехвърли отговорността върху специалните служби, заявявайки, че са извършили престъпление с изтичане на информация към медиите за руските контакти на подалия оставка негов съветник по националната сигурност Майкъл Флин.

Според Тръмп става дума за конспирация, подклаждана от "сляпата ненавист" на медиите и на разузнавателните агенции, търсещи отмъщение. "Истинският скандал е този, че класифицирана информация е нелегално дадена от "разузнаването" като бонбон. Много не-американско", написа Тръмп в Туитър.

По време на съвместната си пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху президентът окачестви като "криминален акт" информацията, публикувана от "Ню Йорк таймс" и Си Ен Ен, че по време на предизборната кампания Майкъл Флин и други негови съветници са поддържали редовни контакти с руските тайни служби.

Президентът каза, че отстраненият му съветник по националната сигурност, е "прекрасен човек" и че медиите са се отнесли "много, много несправедливо" с него. Опитват се да покрият ужасната загуба на демократите с Хилари Клинтън, каза още Тръмп.

"Информацията е била незаконно предоставена на провалени медии като "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон поуст" от разузнавателната общност (АНС и ФБР?) Точно като Русия", бе друг от гневните коментари на президента в Туитър.

Флин подаде оставка в началото на седмицата след съобщения, че е обсъждал с руския посланик санкциите срещу Русия, преди Тръмп да встъпи в длъжност. Флин и други висши американски служители първоначално отрекоха темата за санкциите да е била разисквана, а говорителят на Белия дом Шон Спайсър каза, че Тръмп вече няма доверие на Флин.

В сряда Тръмп заяви, че според него наистина е много тъжно, че с Флин "са се отнесли толкова зле".

Той не оспори директно истинността на съобщенията за прихванати от американски агенции телефонни разговори, водени миналата година между служители на руското разузнаване и членове на предизборния щаб на президента. Той обаче осъди изтичането на информация и каза, че това е "престъпление".

Белият дом заяви, че Флин не е бил отстранен заради контактите си с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк, а защото не е информирал подробно вицепрезидента Майк Пенс за разговорите си.

Драмата с оставката на Флин стана поредна ярка илюстрация на хаотичната и нестабилна ситуация в Белия дом след встъпването в длъжност на новия президент.

Междувременно Андрю Пъздър, номиниран от президента за министър на труда, оттегли кандидатурата си в сряда преди изслушването в Сената за одобряването му. Причината е, че предварително е станало ясно, че няма да получи достатъчно гласове.

Това е още един удар за Белия дом, на фона на нарастващия натиск за разширено разследване за връзките на екипа на Тръмп с Русия.

Миналата година американските разузнавателни агенции стигнаха до извода, че Москва се е намесила в президентските избори в САЩ с цел да подкопае шансовете на Хилари Клинтън и полза на Тръмп. Москва от самото начало отрича това. Кремъл заяви в сряда, че информациите за контакти с хора от екипа на Тръмп по време на кампанията са "смехотворни".

Пол Манафорт, който оглавяваше кампанията на Тръмп преди да бъде уволнен през август, също отрече, че той е съветникът, който е поддържал контакти с руското разузнаване.

Досега лидерите на републиканците в Конгреса удържаха на исканията на демократите за по-мащабно разследване на руските връзки на Тръмп. В новата ситуация обаче все повече републиканци настояват за независимо разследване, отвъд това, което в момента извършва ФБР. Освен сенаторите Джон Маккейн и Линдзи Греъм, това поиска и председателят на сенатската комисия по външна политика Боб Коркър, който бе поддръжник на Тръмп.

Коркър заяви, че проблемът с Русия заплашва външнополитическия курс на президентската администрация, както и вътрешнополитически теми като здравеопазването и данъчната политика. Той постави въпроса дали Белият дом може да се стабилизира и настоя Майкъл Флин да свидетелства пред Конгреса.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?