Конгресът на САЩ обмисля премахване на визите за гражданите на новите членки на ЕС

Конгресът на САЩ обмисля премахване на визите за гражданите на новите членки на ЕС
При новото ръководство на двете камари на Конгреса на САЩ се появи възможност да бъдат отменени входните визи за гражданите на страните от Централна и Източна Европа, които са членки на Европейския съюз, заяви посланикът на САЩ в ЕС Бойдън Грей, цитиран във вторник от ДПА.

"Тази възможност не съществуваше при предишния състав на Конгреса", е подчертал Грей.

В момента гражданите на 27 държави, предимно от Западна Европа, не се нуждаят от входна виза, за да влязат в САЩ. От безвизовия режим са изключени някои от новите страни-членки на ЕС, в това число Полша, Унгария, Чешката република, Румъния и България, които са членове и на НАТО и които подкрепят американските действия в Ирак, посочва ДПА, цитирана от БТА.

При посещенията си в Белия дом лидерите на страните от Централна и Източна Европа винаги повдигат въпроса с визите. В момента решения по програмата за премахване на визовите изисквания се вземат от Конгреса на САЩ, а не от президента, уточнява ДПА.

Едно от условията за отмяна на визовия режим е консулствата на САЩ в съответните страни да отказват издаване на виза на по-малко от 3% от всички, подали документи. 

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?